Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Neplaťte za odťah auta v Bratislave! Je protizákonný, tvrdí právnik
Zdielať na

Neplaťte za odťah auta v Bratislave! Je protizákonný, tvrdí právnik

BRATISLAVA / Odtiahli vám v Bratislave auto? Za jeho odtiahnutie neplaťte! Hovorí právnik Juraj Bugala. Tvrdí, že odťahovanie áut súkromnou firmou je v hlavnom meste protizákonné. V dvoch prípadoch o tom už rozhodol súd. Majitelia odtiahnutých áut nemuseli za odtiahnutie auta zaplatiť. Nie je vylúčené, že podobných rozsudkov bude pribúdať.

Peter zaplatiť nemusel

V roku 2013 bolo v Bratislave odtiahnutých niekoľko tisíc áut. No podľa rozsudkov je odťahovanie v hlavnom meste protizákonné.

Auto odtiahli aj Petrovi. Odmietol však za odťah zaplatiť, odťahová služba sa s ním súdila. Avšak prehrala. "Na okresnom súde som tento spor vyhral, nemusel som zaplatiť. Dopravný podnik sa síce odvolal, ale krajský súd opätovne tento verdikt potvrdil," hovorí majiteľ auta Peter.

Podobne to bolo aj v ďalšom prípade, kde sa súdila majiteľka odtiahnutého auta. Aj jej dal súd za pravdu. V rozsudku sa, zjednodušene povedané, píše o tom, že odtiahnutie auta je natoľko závažný zásah do vlastníckych práv, že by ho nemala realizovať súkromná firma.

"Správca cesty pri odstraňovaní vozidla vystupuje ako orgán verejnej moci, ktorý nesie v plnom rozsahu zodpovednosť za jej výkon, a nemôže ju zmluvne previesť na iného a to ani po stránke technickej," píše sa v rozsudku Okresného súdu v Pezinku.

Právnik: Nútený odťah je nezákonný

"Z rozhodnutí súdov, ktoré máme k dispozícii, vyplýva všeobecný záver, že nútený odťah vozidiel je nezákonný," tvrdí advokát Juraj Bugala. Samospráva si však myslí niečo iné. "Hlavné mesto má k dispozícii niekoľko iných rozsudkov, ktoré priznali, že hlavné mesto pri odťahu postupovalo zákonne," hovorí riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy

"Názor mestskej časti je, že je všetko v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alexandra Obuchová.

Zárobok za odťah? 760 000 eur

Len za minulý rok nechali mestskí a štátni policajti odtiahnuť 8 145 áut. Pri starej cene za odťah, a to 93 eur, odťahová služba vyzbierala nemalé peniaze. Takmer 760 000 €. "V skutočnosti sú občania, vlastníci vozidiel, oprávnení brániť sa vymáhaniu takéhoto poplatku, prípadne nárokovať si vrátenie Už zaplateného poplatku," dodal Bugala.

Práve v tejto súvislosti sa už na internete dokonca objavila iniciatíva bojujúca proti odťahovaniu áut. Jej autori núkajú bezplatnú právnu pomoc v prípade odtiahnutia auta i v prípade spätného vymáhania poplatku, ktorý vodiči za odtiahnutie, zaplatili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy