Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hanba nášho zdravotníctva! Pred preležaninami každý zatvára oči
Zdielať na

Hanba nášho zdravotníctva! Pred preležaninami každý zatvára oči

ZVOLEN/DETVA / Neuveriteľné preležaniny, s ktorými sa vrátila Ružena (42) z nemocnice, šokovali viacerých. Podľa odborníkov ide o závažný problém, ktorý je vizitkou slovenského zdravotníctva. Okamžite ho treba riešiť!

Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých!

Hlboké rany

Ružena, ktorá je v bdelej kóme, si hlboké rany na hlave a tiež chrbáte odniesla domov po tom, ako sa o ňu starali v troch nemocniciach. "Keď som to videla, ja som skoro šok dostala," priznala Ruženina matka. "Niekto si mal plniť povinnosti a oni sa na to vykašľali," rozhorčuje sa brat pacientky. Viac sa dočítate TU. 

Rany až ku kostiam boli natoľko vážne, že sa do jednej z nemocníc musela dokonca vrátiť, aby jej poranenia začali liečiť. "Liečba u tejto pani bude veľmi dlhodobá a nákladná," konštatuje sestra so špecializáciou ošetrovateľstvo Ľubica Kočanová.

95 percent

Až 95 percent pacientov by podľa odborníčky vôbec nemuselo mať preležaniny. Ale to len v prípade, že by im bola poskytovaná dôkladná starostlivosť.

Agentúry pre domácu starostlivosť mali v roku 2012 nahlásiť až 9 000 preležanín! Koľko ich však bolo následkom pobytu v nemocniciach sa presne nevie. Podľa nepotvrdených informácii Univerzitná nemocnica v Bratislave mala len v minulom roku až 355 pacientov s preležaninami.

"Pochybujeme o tom, že nemocnice nahlasujú správne čísla," konštatuje sestra. "Problém je, že tieto dáta dnes na Slovensku nemáme v nejakej rozumnej a dôveryhodnej kvalite," dodáva analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay.

Dôležitý je čas

Pri prevencií preležanín je najdôležitejší práve čas. Až každé dve hodiny treba meniť polohu pacienta. V opačnom prípade to môže končiť otravou krvi a smrťou. "Preležaniny sú indikátorom kvality nemocníc," dodáva sestra.

Avšak riešenie tohto stavu nie je vôbec jednoduché. Podľa odborníkov je potreba lepšieho materiálno-technologického vybavenia nemocníc a taktiež je nutné odbremeniť zdravotný personál od náročnej administratívy.

"Sledovanie a ošetrovanie dekubitov v zdravotníckych zariadeniach je jeden z indikátorov kvality, jeho sledovanie je veľmi prísne," upresňuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Čizmáriková. "Počnúc ministerstvom zdravotníctva po posledné zdravotnícke zariadenie preležaniny nie sú prioritou," uzatvára sestra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy