Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zemetrasenie v armáde, jej najdôležitejší muž končí
Zdielať na

Zemetrasenie v armáde, jej najdôležitejší muž končí

BRATISLAVA / Peter Vojtek končí na čele slovenskej armády. Oznámil to na tlačovej besede minister obrany Martin Glváč, ktorého asi pred mesiacom Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OS SR).

O odchode začiatkom roka

V stredu dá Glváč návrh na odvolanie Vojteka na rokovanie vlády, odvolať by ho v prípade súhlasu kabinetu mal prezident. "Ja dúfam, že keď mu zdravie dovolí a táto procedúra celá zbehne, tak že ostane v rezorte a bude mojím poradcom pre vojenské záležitosti,“ povedal Glváč.

Vojtek ocenil spoluprácu s Glváčom. "Po porade s mojou rodinou som sa rozhodol požiadať o odvolanie,“ povedal s tým, že nie je úplne v kondícii vykonávať túto funkciu. O možnom odchode Vojteka sa hovorilo už začiatkom roka. Vtedy medializované informácie odmietol Glváč aj Vojtek ako neaktuálne, Vojtek hovoril, že výkon jeho funkcie je náročný, napriek tomu vo funkcii mieni zotrvať, kým mu to zdravotný stav bude dovoľovať.

Nástupcom by mal byť Milan Maxim

Nástupcom Vojteka na poste náčelníka GŠ OS SR by sa mal stať súčasný pridelenec obrany v Českej republike Milan Maxim. V minulosti bol veliteľom pozemných síl aj veliteľom síl výcviku a podpory.

Glváč v súvislosti s tým, či by mal nového náčelníka generálneho štábu vymenovať ešte Ivan Gašparovič alebo už Andrej Kiska hovorí, že za výmenou v čele armády netreba hľadať politiku. "Vzhľadom na situáciu, ktorá je na Ukrajine a aké sú na ozbrojené sily kladené úlohy, ktoré dostávame či už zvonku alebo v rámci V4 alebo v rámci Aliancie, tak by som očakával čo najrýchlejšiu odpoveď od pána prezidenta či už pozitívnu alebo negatívnu,“ povedal Glváč.

Skôr očakáva, že príde pozitívna reakcia na návrh, aby Vojteka nahradil Maxim, pretože ho vybrali zo štyroch kandidátov na základe toho, že by mohol zabezpečiť kontinuitu smerovania vedenia armády.

Kauza okolo vojenských tajných?

Minister Glváč odmietol ako výstrel do tmy, že za Vojtekovým odchodom by mohla byť aj reakcia na kauzu okolo vojenských tajných. Hospodárske noviny koncom decembra napísali, že náčelník ozbrojených síl sa vraj nepohodol s ministrom na riešení situácie, keď sa prevalilo údajné tunelovanie u vojenských tajných bývalým vedením.

"Vojenské spravodajstvo je plne v kompetencii ministra obrany, nie náčelníka generálneho štábu,“ argumentoval Glváč. Vojtek povedal, že s vojenským spravodajstvom mal a musí mať dobré vzťahy, pretože komunikujú medzi sebou o problematike bezpečnostných rizík.

Najťažšie rozhodnutie

Rozhodnutie odísť z postu armádnej jednotky bolo jeho najťažšie rozhodnutie vo vojenskej kariére. "Verte mi, že ma k tomu viedli moje zdravotné problémy. Práca náčelníka generálneho štábu, to je na 24 hodín denne,“ dodal. Podľa vlastných slov sa dostal do situácie, keď sa musel rozhodnúť.

Podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a exministra obrany Ľubomíra Galka sa abdikáciou náčelníka generálneho štábu potvrdili niekoľko mesiacov staré informácie z kuloárov o jeho plánovanom odchode. "Zdôvodnenie zdravotnými dôvodmi a vysokým pracovným zaťažením preto vnímam ako snahu Petra Vojteka vyhnúť sa pomenovaniu skutočných problémov, ktorým čelia Ozbrojené sily SR. V jeho novej pozícii poradcu ministra obrany Martina Glváča mu prajem viac úspechov," uviedol Galko vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy