Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Tajné stretnutie tajných, riešili vojenské spravodajstvo
Zdielať na

Tajné stretnutie tajných, riešili vojenské spravodajstvo

BRATISLAVA / Poslanci v utorok začali pracovať o 9-tej ráno za zatvorenými dverami. Bez prítomnosti novinárov predniesol minister obrany Martin Glváč správu o činnosti vojenského spravodajstva.

Kauzu tunelovania nespomenul

Pri prednášaní správy o plnení úloh Vojenského spravodajstva počas utorkového utajeného rokovania minister obrany Martin Glváč nespomenul kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS), tvrdí strana Sloboda a Solidarita v tlačovej správe.

"Práve v roku 2012 sa udiali zásadné zmeny vo VSS, vyšetrovanie bolo zastavené deň po voľbách a došlo k personálnym výmenám, keď ľudí, ktorí to riešili, perzekvovali, prepustili a dodnes sa to s nimi ťahá. Čo, preboha, má byť súčasťou správy o činnosti spravodajstva, ak nie toto?!“ povedal exminister obrany a poslanec SaS Ľubomír Galko.

Snažili sa kamuflovať realitu

Podľa Galka bola správa taká suchá, úradnícka a nedostatočná, že nevidí dôvod, prečo by nemohla byť verejná. "Minister Martin Glváč neodpovedal ani na jedinú otázku, prečo došlo k prudkému navýšeniu rozpočtu Vojenského spravodajstva ku koncu roka 2012, prečo boli peniaze presunuté bez vedomia poslancov a bez uvedenia účelu. Bol to typický produkt politikov a tajných, ktorí sa snažia kamuflovať realitu,“ uzavrel Galko.

Ministerstvo obrany v reakcii na Galkove vyhlásenia uviedlo, že rok 2012 bol rokom zmien, aby nedochádzalo k zneužívaniu politickej moci. "Exminister obrany pán Galko asi zabudol, že táto správa sa týkala aj obdobia vlády Ivety Radičovej, v ktorom bol práve on odvolaný za škandalózne odpočúvanie napríklad novinárov a sekretárok," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Dodala, že pod tlakom Galkových politických nominácií sa Vojenské spravodajstvo dostalo na absolútne dno.  

Postupovali ako súčasť organizovanej skupiny

Poslanci NR SR si vypočuli Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2012, ktorú prerokovali za zatvorenými dverami, bez prítomnosti verejnosti. Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní VSS v minulosti odštartoval tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. Vlani v máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu.

Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy