Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Písal o tunelovaní tajných za Bašku, ide na výsluch!
Zdielať na

Písal o tunelovaní tajných za Bašku, ide na výsluch!

BRATISLAVA / Kauza tunelovanie vojenských tajných za ministrovania Jaroslava Bašku (SMER-SD) pokračuje. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry telefonoval novinárovi Tomovi Nicholsonovi, aby čo najskôr prišiel na výsluch na políciu. Informuje o tom denník SME.

Vyzradenie štátneho tajomstva

Na výsluch má novinár ísť v pondelok. "Má ísť o vyzradenie štátneho tajomstva a povedal, že sa to týka mojich blogov," povedal pre SME Nicholson.

Nicholson zatiaľ nevie, kto naňho podal trestné oznámenie. Ministerstvo obrany na otázky, či to bol minister alebo nejaký jeho iný predstaviteľ, neodpovedalo. "Ministerstvo obrany rešpektuje vyhlásenie špeciálneho prokurátora, ktorý si vyhradil právo až do skončenia vyšetrovania poskytovať informácie médiám len prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry, aby sme nemarili priebeh vyšetrovania," napísalo Glváčovo tlačové oddelenie.

Podivné prevody

Vo svojom nedávnom blogu Nicholson informoval o konkrétnych prípadoch, ako Vojenská spravodajská služba tunelovala svoj majetok. Vychádzal z tajnej správy, ktorú dostali viacerí novinári. Nicholson zverejnil aj fotografiu budovy, o ktorú išlo. Chcel, aby si ľudia urobili vlastný názor, či takáto budova môže mať hodnotu, za ktorú ju služba neskôr predala, keď sa jej zbavovala.

Polícia na otázky, prečo Nicholsona vyšetrujú, neodpovedala s odvolaním sa na zákaz špeciálneho prokurátora. "Vec Vojenského spravodajstva je v štádiu vyšetrovania a preto sa nebudeme podrobne vyjadrovať. Zároveň však pripomíname, že všetky osoby, ktoré sa oboznámili s obsahom tohto materiálu, sú povinné zachovávať mlčanlivosť tak, ako to ukladá zákon číslo 215/2004 Z.z o ochrane utajovaných skutočností," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Polícia pred niekoľkými dňami päť hodín vypočúvala aj redaktorku Hospodárskych novín Martinu Tvardzíkovú Ruttkayovú. Prekvapila ju podrobnými informáciami o jej rodine a narážala na to, že je matkou. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy