Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ukrajine hrozí vojna. Hranicu strážime ako nikdy, tvrdí Fico
Zdielať na

Ukrajine hrozí vojna. Hranicu strážime ako nikdy, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Ukrajine hrozí vojenský konflikt a úplná destabilizácia štátu, vyhlásil na tlačovej konferencii predseda vlády Robert Fico. Na hranici s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenali žiadny zvláštny pohyb ani neregistrujú vyšší počet žiadostí o azyl či slovenské občianstvo

Hrozby vojny je vysoká

"Informácie, ktoré máme k dispozícii, potvrdzujú, že hrozba vnútorného vojenského konfliktu v určitej časti Ukrajiny je veľmi vysoká," povedal Fico. Premiér zdôraznil, že situáciu pozorne sledujú a štátnu hranicu kontrolujú viac než inokedy. "My sme na ostatnom zasadnutí bezpečnostnej rady prijali v utajenom režime tzv. zvýšený výkon na štátnej hranici. Nemôžem ísť do detailov, ale už samotný pojem zvýšený výkon potvrdzuje, že hranicu monitorujeme podstatne intenzívnejšie ako v bežných dňoch a týždňoch," dodal.

Naša hranica s Ukrajinou je podľa premiéra v súčasnosti pokojná, medzi obidvoma krajinami nezaznamenali žiadny zvláštny pohyb ani neregistrujú vyšší počet žiadostí o azyl či slovenské občianstvo. Hranice sú zabezpečené aj podľa ministra obrany Martina Glváča. Fico potvrdil, že situáciou sa naplno zaoberajú aj slovenské spravodajské služby, v stave pohotovosti je tiež bezpečnostná rada štátu. "Nevylučujem, že ju v krátkom čase aj zvolám."

Sankcie by znamenali ťažkosti

Premiér tiež na tlačovej konferencii varoval pred dôsledkami sankcií voči Ruskej federácii. Sankcie by totiž podľa neho znamenali pre mnohé štáty ťažkosti. "Vo vojenskej oblasti by sme okamžite nemali možnosť zabezpečovať náhradné diely pre našu leteckú techniku," doplnil. Fico verí, že taká situácia nenastane a všetko sa vyrieši diplomatickou cestou.

Ukrajina a Západ sa obávajú, že na východe Ukrajiny by sa mohla zopakovať situácia z Krymu. Proruskí demonštranti obsadili viaceré vládne budovy vo východoukrajinských mestách Doneck, Charkov a Luhansk a plánujú vypísať referendá o pripojení východných regiónov k Rusku.

Separatistické nepokoje

Americký minister zahraničia John Kerry obvinil Rusko z podnecovania separatistických nepokojov na východe Ukrajiny, pričom konštatoval, že Moskva takto môže vytvárať podmienky na vojenskú intervenciu ako v prípade Krymu.

Reverzný tok plynu

Slovenská republika je pripravená organizovať reverzný tok plynu na Ukrajinu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico. Zároveň dodal, že záujmy občanov SR zostanú chránené. "Slovenská republika je naozaj pripravená reverzný tok organizovať, ale prirodzene, chránime si aj svoje záujmy a predovšetkým preverujeme, či by určité technické formy pokiaľ ide o reverzný tok plynu na Ukrajinu neznamenali porušenie základného kontraktu s Gazpromom s prípadnými sankciami," povedal dnes Fico.

Slovensko je podľa premiéra pripravené riešiť spätný chod plynu do Ukrajiny, ale podľa jeho slov by optimálne bolo, keby sa stretli predstavitelia Ukrajiny, Ruskej federácie, Európskej komisie a spoločne prediskutovali podmienky, za akých by naša krajina bola súčasťou reverzného toku. 

Slovensko chce garancie

"Sme pripravení byť aj hosťami akejsi konferencie alebo stretnutia, na ktorom by sa veci mohli dotiahnuť ďalej," konštatoval Fico. Počas tlačovej konferencie viackrát zdôraznil, že Slovensko je pripravené pomôcť, chceme však garancie. "My chceme tiež nejaké garancie, predsa nebudeme posielať niekomu plyn zadarmo, chceme vedieť, kto to zaplatí, či sa akékoľvek investície Eustreamu oplatia, lebo je to komerčná spoločnosť," doplnil. Záruky nám podľa Fica môže dať iba Európska komisia. Premiér tiež informoval, že dostal list od ruského prezidenta Vladimira Putina. "Predmetom listu bola energetická bezpečnosť v rámci Európy."

Slovensku podľa predsedu vlády reálne hrozí, že dodávky plynu z Ruska na Slovensko sa prerušia. "Ak hovoríme o riziku prerušenia dodávok plynu a ropy na územie Slovenska, hovoríme to preto, lebo sme úplne odkázaní na dovoz plynu z Ruska. Nehovoríme o fikcii, ale o reálnom riziku," dodal. Ukrajina totiž podľa Fica neplatí účty za ruský plyn, dlhuje už viac ako dve miliardy dolárov. "Je verejná informácia, že Ukrajina prestala plniť svoje zásobníky, čo ohrozuje dodávanie plynu do západnej Európy. Môže sa stať, že z technických dôvodov nebude dodávaný plyn na Slovensko a ďalej na západ," poznamenal Fico.

Zdroje zo západu

V prípade, že by plyn z východu prestal na naše územie prúdiť, Slováci sa podľa Fica stále môžu spoľahnúť na zdroje zo západu. "Ak by bol dostatok plynu na území západnej Európy, Slovensko má technické možnosti na reverzný tok plynu, aby boli celé potreby Slovenska vo výške 5,5 mld. metrov kubických ročne zabezpečené." Prerušenie dodávok plynu z Ukrajiny by však podľa Fica znamenalo obrovské škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy