Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vylepšená justícia je v nedohľadne, poslanci sa izolujú
Zdielať na

Vylepšená justícia je v nedohľadne, poslanci sa izolujú

BRATISLAVA / Keď sa v našom parlamente zriadi pracovná skupina, väčšinou to znamená, že jej účastníci sa dohodnú na tom, že sa dohodnú. Aj keď často nie definitívne. Zatiaľ to podobne vyzerá aj pri rokovaniach o zmene Ústavy. Tie sa dotýkajú najmä zmien v justícii. Jeden z hlavných sporov sa krúti okolo zámeru obmedziť kompetencie prezidenta pri menovaní členov súdnej rady.

Výsledky rokovaní

K rokovaniu o zmenách v justícií sa rozhodli vyjadriť niektorí opoziční poslanci, ktorí skonštatovali, že sa dohodli, že sa dohodnú. Téma previerok sudcov a tiež kompetencie prezidenta tak ostávajú naďalej otvorené. "Smer kategoricky povedal, že pre Smer je to dôležitá otázka. Rovnako, ako plošné previerky," uviedla poslankyňa parlamentu za Most-Híd Lucia Žitňanská.

"Netreba zbytočne predbiehať udalosti. Ešte sa s týmto návrhom potrápiť, ešte nájsť vhodnejší spôsob," uviedol poslanec za KDH Pavol Hrušovský. "Momentálne výsledok týchto rokovaní je, že sa na tých návrhoch trvá, ale rokovania budú pokračovať," doplnil predseda ˇUstavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky Róbert Madej.

Rokovania pokračujú

Politické strany sa medzi sebou a so zástupcami justície zatiaľ nedohodli na zmenách v súdnictve, s ktorými by kompromisne súhlasili všetci aktéri. Všetky politické strany s výnimkou Smeru-SD a KDH, ktoré ústavný návrh o zmenách v justícii predložili do parlamentu, zásadne nesúhlasia s oslabením právomocí prezidenta, ktorý má prísť o právo menovať troch členov súdnej rady. Opozičné strany odmietajú aj plošné bezpečnostné previerky pre všetkých, teda nielen nových sudcov, ako ich navrhuje Smer-SD. Najbližšie budú strany a sudcovia rokovať o novele budúci piatok 25. apríla na ústavnoprávnom výbore.

"Za Most-Híd sme pripravení zúčastniť sa na všetkých ďalších rokovaniach. Vo výsledku podpora novely ústavy bude politická otázka. Rozhodovať bude to, či Smer a KDH ustúpia od návrhu oslabiť právomoci prezidenta a či Smer ustúpi od plošných previerok sudcov," povedala po stretnutí poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská. Predseda parlamentu Pavol Paška podľa jej slov potvrdil, že Smer-SD trvá na tom, aby štyroch členov súdnej rady volil parlament a štyroch vláda, čím by sa zrušilo terajšie kreovanie, keď volí troch členov súdnej rady prezident, troch členov parlament a troch vláda. Ďalších osem, respektíve deväť členov súdnej rady volia sudcovia.

Oslabenie právomocí

Poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič považuje za dôležité, ako sa k oslabeniu prezidentských právomocí postaví KDH. "Pýtali sme sa, čo urobia s návrhom štyri plus štyri. Odpoveď KDH bola veľmi emotívna, ale nedozvedeli sme sa nič o tom, či návrh tri krát tri je dôležitý pre KDH," konštatoval Viskupič.

Ústavná novela obsahuje podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka obrovské množstvo nedotiahnutých a nedomyslených vecí. "Vyjadrovali sa zástupcovia súdnictva, ktorí majú množstvo problémov s týmto návrhom. Jasne sme za SDKÚ-DS povedali, že ak by bola reforma prijatá v tejto podobe, nejde o reformu, ale o deformáciu súdnictva, nedošlo by k zlepšeniu, ale k zhoršeniu daného stavu," konštatoval Kaník. Dnešná diskusia o podobe novely sa podľa neho mala konať ešte predtým, ako návrh Smer a KDH predložili do parlamentu. "V žiadnom prípade nebude SDKÚ-DS súhlasiť s oslabením pozície prezidenta, v žiadnom prípade nebude súhlasiť s takým spôsobom previerok sudcov, ktoré sa vymykajú všetkým zvyklostiam," uzavrel Kaník.

Hľadanie zhody

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský vidí veľký priestor a ochotu rokovať o návrhu ďalej. "Som presvedčený, že k nejakej zhode príde, nielen na kreovaní súdnej rady, ale aj na obsahu celého návrhu," poznamenal. Návrh na oslabenie prezidentských právomocí podľa neho prišiel od vládneho Smeru. "Tento návrh vzišiel zo strany Smer. To bol základný návrh, ktorý KDH silne namietlo a hľadali sme spôsob, ak má byť tento návrh štyri plus štyri plus osem, tak potom sme trvali na tom, aby tí zástupcovia v súdnej rade, ktorých volí parlament, boli rozdelení na pomerný princíp medzi koalíciu a opozíciu, teda dvaja za koalíciu a dvaja za opozíciu. Ak nie, myslíme si, že bude dobré vrátiť sa k pôvodnému návrhu, ktorý platí aj teraz," konštatoval Hrušovský. Rozdelenie postov medzi koalíciu a opozíciu však predložený návrh Smeru-SD a KDH neobsahuje. Predseda KDH zdôraznil, že diskusiu o zákone by nezužoval na oslabovanie prezidentských právomocí, podľa neho dlhodobo existuje záujem na zrušení imunity sudcov, oddelení funkcií šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady či na previerkach sudcov.

Predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej upozornil, že novela je výsledkom kompromisu medzi Smerom a KDH, s ktorou súhlasili obe strany. "Momentálne na rokovaniach sa predniesol názor, že pokiaľ ide o zloženie súdnej rady, také zloženie, aké je navrhnuté spolu s kolegami z KDH, by malo zostať," dodal.

Prezident by tak prišiel o možnosť menovať troch členov súdnej rady, naopak, posilnil by sa vplyv vlády a parlamentu, ktorí by navrhovali každý po štyroch členoch súdnej rady. Oslabenie kompetencií prezidenta podľa Madeja navrhlo KDH. Madej nevedel vysvetliť, ako prospeje justícii, keď prezident príde o právo menovať členov súdnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy