Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec mýtom o ženách! Ani muži nevedia parkovať pozdĺžne
Zdielať na

Koniec mýtom o ženách! Ani muži nevedia parkovať pozdĺžne

BRATISLAVA / Existuje mýtus, že ženy nevedia parkovať. Pravda je však taká, že s pozdĺžnym parkovaním majú často problémy aj muži - teda presnejšie niektorí. Takto vyzerá správna technika ako na to a oplatí sa vôbec parkovať cúvaním?

Predkom alebo zadkom?

To je otázka, ktorú rieši každý deň množstvo vodičov. Kedy je výhodnejšie nacúvať si alebo vojsť do parkovacieho miesta predkom?

Všetko závisí od situácie. Zaparkovať cúvaním, či už pozdĺžne alebo priečne, je podľa dopravného konzultanta jednoduchšie za každých okolností. "Lepšie sa manévruje s tým autom, ako keď vbehne do toho boxu. Potom stojíme nakrivo a skomplikujeme život aj ostatným kolegomvodičom," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Dlhoročný mýtus

A mýtus, že ženy nevedia parkovať cúvaním sa traduje už dlhé roky, no s tým viaceré nesúhlasia. "Každý človek je iný a aj ten odhad má iný a nedá sa povedať, že žeby by boli horšie. Ja by som skôr povedal, že tie ženy sú opatrnejšie," hovorí inštruktor autoškoly Zdeněk Vašina.

"Nežnejšie naše polovičky majú väčší problém, ale to je aj u chlapov. Mnoho chlapov nevie zaparkovať," hovorí Palesch. Najväčšie problémy robí vodičom pozdĺžne parkovanie.

Takto správne zaparkujete pozdĺžne

Predkom sa to podarí len s veľkými ťažkosťami a tak je lepšie pristaviť auto na úroveň vozidla pred voľným miestom. "A v zrkadle musím vidieť roh zadnej časti vozidla, na ktorého úrovni stojím," hovorí Palesch.

Následne vytočíme volant tak, aby sme do miesta cúvali približne pod 45 stupňovým uhlom, potom volant vyrovnáme, cúvame rovno takmer až k obrubníku a  následne vytočíme volant na opačnú stranu a dorovnáme. Zložité? Ak máte s parkovaním dlhodobé problémy, nie je hanbou obrátiť sa na autoškolu. "Existujú aj kondičné jazdy a tie nie sú len o jazdení, ale môžete si tam zopakovať a naučiť sa parkovať," dodáva Palesch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy