Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hrozí spor Kiska a Gašparovič, môže za to Harabin
Zdielať na

Hrozí spor Kiska a Gašparovič, môže za to Harabin

BRATISLAVA / Od ohlásenia výsledkov prezidentských volieb ubehlo len 24 hodín a na povrch sa dostáva prvý konflikt! Ten sa týka úmyslu obmedziť právomoci hlavy štátu pri menovaní súdnej rady. Spojený je aj s možnou voľbou nového šéfa Najvyššieho súdu, ktorým je v súčasnosti Štefan Harabin.

Osud Harabina je otázny

Nový prezident Andrej Kiska bude vymenovaný a inaugurovaný až 15. júna, dovtedy zastáva svoj post ešte stále súčasný slovenský prezident Ivan Gašparovič. Medzitým sa môže rozhodovať aj o osude predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina. 

Andrej Kiska sa viackrát vyjadril, že by ako prezident urobil všetko preto, aby sa Štefan Harabin už neobjavil opätovne na stoličke predsedu najvyššieho súdu.

Súdna rada môže vyhlásiť voľby

Avšak súdna rada má právomoc vyhlásiť termín voľby predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktoré sa musia zrealizovať do 45 dní. Ak tak urobí v dohľadnom čase, Harabin by sa mohol znovu uchádzať o súčasný post a mohol by byť teda opäť zvolený.

Ak úradujúci prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa definitívne nevyjadril, neodloží ešte niektoré z vážnych rozhodnutí, ako je napríklad aj menovanie sudcov, na nového prezidenta, môže sa stať, že Štefan Harabin, aj napriek negatívnym ohlasom a vyjadreniam, že by to nebolo dobré, sa na stoličku predsedu môže opäť dostať.

Harabin len mlčí

Súdna rada zasadá a Štefan Harabin sa stále nevyjadril, či bude opäť kandidovať. Jeho päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu skončí 22. júna. "Harabin vždy stihne dodržať zákon,“ povedal Harabin počas prestávky v rokovaní súdnej rady.

Stále teda nie je jasné, či by mal nového predsedu najvyššieho súdu menovať ešte prezident Ivan Gašparovič, alebo to už bude v rukách zvoleného prezidenta Andreja Kisku.

Súvisiace články