Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku je len 24 000 učiteľov - mužov. Tu je dôvod
Zdielať na

Na Slovensku je len 24 000 učiteľov - mužov. Tu je dôvod

BRATISLAVA / Učitelia oslávili uplynulý piatok svoj deň. Od čias Jána Ámosa Komenského sa toho v pedagogickom zbore dosť zmenilo. Napríklad, chýbajú muži. Tí sa nejako zo škôl vytrácajú...

Dvaja až traja učitelia

Zopár učiteľov - mužov však stále na Slovensku je. Jedným z nich je aj Peter Švatarák. Ten učí na základnej škole takmer 10 rokov. Žiaci k nemu chodia na informatiku a Slovenský jazyk. "Vyštudoval som pedagogiku a už som pri tom nejak ostal," hovorí Peter Švatarák.

V jednej škole nájdete v priemere 2 - 3 učiteľov, zvyšok sú zvyčajne ženy.
Údaje ministerstva školstva hovoria, že v tomto školskom roku vyučuje na Slovensku takmer 100 000 učiteľov a z toho len 24 000 mužov. "Musíme konštatovať, že za katedrou je viac žien. Nakoľko mužov za katedrou je 24 percent," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Žiaci chcú mužov

Ak sa učiteľ zjaví na chodbe, ma prirodzený rešpekt. Podľa žiakov, je lepšie, ak niektoré predmety učí muž. Veľmi často učia aj hudobnú, matematiku, či chémiu. Okrem toho ich treba hľadať aj v riaditeľni. "U nás v škole je 5 mužov učiteľov, čo je vzácnosť," hovorí riaditeľ základnej školy Dušan Kováčik.

Nebolo to vždy tak. V minulosti učili zásadne muži. "Vzdelanie bolo dostupné len mužom. Aj ta učiteľská profesia, ktorá bola kedysi veľmi vážená bola dostupná len mužom," opisuje etnologička Katarína Nádaská.

Prekážkou je nízky plat

Dôvod, prečo sa dnes učitelia do škôl nehrnú je nízky plat. Ako živitelia rodín si popri učení musia hľadať ešte ďalší príjem. Výnimky majú aj inú motiváciu, aby ráno vstali do práce. "Pozeráte na nejakú slečnu a ona vám povie, že vy ste ma pred 15 rokmi učil a ďakujem vám, tak to je niekedy viac," hovorí učiteľ na základnej škole Július Selecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy