Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
12 ROKOV PO. Spomienka na tragickú udalosť hraničnej polície
Zdielať na

12 ROKOV PO. Spomienka na tragickú udalosť hraničnej polície

PETROVCE / Pred 12 rokmi došlo k najtragickejšej udalosti v histórii slovenskej hraničnej polície. Pri eskorte cudzinca na hraničné oddelenie v Petrovciach (okres Sobrance) sa v služobnom aute začalo strieľať. Utečenec zabil 2 mužov zákona a jedného ťažko zranil. Ich kolegovia ani po rokoch nezabudli a s úctou na nich spomínajú.

Zavolal pomoc

Cudzinec na zadnom sedadle najprv odstrelil vojaka vedľa seba. Potom namieril zbraň na šoféra pred sebou a nakoniec pálil aj na spolujazdca. "Bolo počuť, ako strieľa, ten rachot. Založil zásobník ďalší do pištole a búchal mi ňou do hlavy. Ja som mu ukazoval, nech nestrieľa, no on chytil zbraň a strelil ešte raz," opisuje najťažšie chvíle postrelený vojak Ján.

Nehybné telá troch mužov potom vyhodil z auta. Vojak s prestreleným krkom však ešte žil a keď zabijak odišiel zavolal pomoc. "Ja som na vysielačka stáčal tú núdzu," vysvetľuje Ján.

Bol dva roky školený v Afganistane

"Následne po policajnej akcii pri prestrelke, bol zneškodnený aj tento páchateľ," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Až neskôr sa zistilo, že utečenec nezabíjal po prvý krát. Išlo totiž o vycvičeného vraha.

"Bol dva roky školený v Afganistane," hovorí matka jedného zo zastrelených vojakov Pavla. "Nikdy nemôžete vedieť, s akým úmyslom niekto prekračuje štátne hranice," dodáva Kaliňák.

Pohraničiari sa z krvavej masakry poučili. Aj teraz v ťažkých časoch ozbrojeného konfliktu na Ukrajine budú mať svojich kolegov ako výstrahu stále pred očami. Na znak úcty im totiž odhalili pamätnú tabuľu.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy