Svetový deň čokolády: Slováci menej kupujú sladkú pochúťku pre jej zdraženie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Najobľúbenejšia sladkosť má dnes svoj deň. 7. júl je totiž Svetový deň čokolády. Je to nielen chutná maškrta, ale v rozumnom množstve má aj zdravotné benefity. Otázne však je, čo je to "zdravé množstvo".
Dubajská čokoláda
Koľko čokolády v priemere zjedia Slováci?
Spotreba klasickej čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku v roku 2024 dosiahla podľa štatistického úradu takmer 7 kilogramov na obyvateľa. Ide o výrobky s vyšším obsahom kakaa.
Ak do toho zarátame všetky cukrovinky a produkty s prísadou kakaa, tak to číslo ešte poskočí nahor. Za minulý rok to bolo necelých 11 kilogramov na hlavu.
Len pre porovnanie - najvyššiu spotrebu čokolády, čokoládových cukroviniek a cukroviniek s obsahom kakaa dosiahlo Slovensko v roku 2021 - každý občan ich vtedy v priemere skonzumoval 13 kilogramov.
Čokoládu priviezli španielski moreplavci
Svetový deň čokolády je práve 7. júla preto, lebo to súvisí s príchodom čokolády do Európy. V tento deň roku 1550 túto pochutinu priviezli španielski moreplavci zo Strednej Ameriky. "Sme si všimli, že ľudia v poslednom čase obľubujú také ľahšie, ovocné trošku dokysla. Minulý rok sme boli svedkom takej veľmi zvláštnej veci, keď sme tu mali tému dubajskej čokolády," priblížil Richard Willmann, výrobca čokolády a čokolatier.
Trendy síce určujú chute ale čaro čokolády sa ukrýva aj v tom ako vyzerá. A tam sa medze nekladú. "Viete z toho spraviť figúrky, veľké vajcia, viete spraviť z toho veci, ktoré ako čokoláda ani nevyzerajú, niečo spravíte bez foriem," priblížil Willmann.
Čokoláda môže obsahovať aj prospešné látky
Je malá a sladká a dokáže zachrániť aj pokazený deň. Hoci jej Slováci jedia menej, milovať ju neprestali. "Čistá horká môže byť, ale horká s orieškami lieskovými je výborná, nemala by som až toľko jesť, ale chutí mi," povedala jedna z opýtaných.
Čokoláda nie je len sladkým potešením, obsahuje aj telu prospešné látky. "Tie látky, ktoré čokoôáda obsahuje a robia tieto benefity je z časti aj kofeín, ktorý obsahuje kakao. Sú to aj tuky, vláknina, zinok a iné mikro živiny," uviedol Boris Bajer, lekár a výživový špecialista.
Slováci si ju kupujú menej kvôli cene
Hoci ju všetci milujeme, na základe dát štatistického úradu jej spotreba každým rokom klesá. Podľa odborníkom je za poklesom stúpajúca cena. "Zaznamenali sme skutočne veľké pohyby na komoditných trhoch, čo je spôsobené zlou úrodou a klimatickými podmienkami," priblížil Filip Kužma, riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa. "Nielen trošku, ale veľmi dokonca by som povedala, že až o 100 %. Rozhodne kupujem menej," uviedol jeden z opýtaných.
"100 gramové balenie mliečnej čokolády nás vyjde približne na jedno euro aj 67 centov, oproti minulému roku ide o citeľné zdraženie. v sledovanom období nás vyšlo 1 euro aj 16 centov," opísal Kužma. "Kakaový bôb potrebuje špecifické klimatické podmienky, pestuje sa len v rovníkovom páse, najväčším producentom je Afrika, pobrežie slonoviny," uviedol Peter Szolcsányi, organický chemik.
Zvyšovanie cien nepociťujú len spotrebitelia ale aj samotní výrobcovia. Hore išli nielen ceny ingrediencií, ale zvýšili sa im aj výrobné náklady. "Je to čím ďalej tým horšie a horšie. Obávam sa že 100 gramové tabuľky už v obchodoch nikdy nenájdeme. Ono to funguje tak, že buď zvýšite cenu alebo znížite váhu. Tá cena je naozaj že vysoká a to zlacnenie si nemyslím, že príde," dodal Willmann.