Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti nosia tričká s vulgárnymi nápismi, nikomu to neprekáža
Zdielať na

Deti nosia tričká s vulgárnymi nápismi, nikomu to neprekáža

BRATISLAVA, KALIFORNIA / Nahnevaná americká mama vybojovala zákaz nosenia oblečenia s drogovým motívom. Zisťovali sme, ako je to s oblečením v školách u nás. Slovenské ministerstvo školstva to len neodporúča. Avšak u našich detí sú, žiaľ, oveľa viac v móde tričká s nápismi vulgarizmov.

Stiahli ich z predaja

Módnym trendom detí je oblečenie s podtlačou marihuany. Tento nový hit sa však nepáči rodičom, a tak začali konať. "220 rodičov sme spoločne napísali výrobcovi oblečenia. Firma ihneď odpovedala a veci stiahla z predaja," hovorí predsedníčka rodičovského združenia Kim Green.

Američania tak chcú svoje deti ochrániť od užívania drog. "Podľa teenagerov nejde o veľký problém, veď je to len "tráva", ale drogy sú problém a vedia narobiť veľké problémy," dodáva Kim.

Zakázať ich môžu samotné školy

Na Slovensku ministerstvo školstva nosenie oblečenia s motívom nelegálnych omamných látok len neodporúča. Zakázať ich môžu samotné školy vo svojom školskom poriadku.

"Rezort školstva odporúča všetkým školám, aby si jasne zadefinovali prísny taxatívny zákaz akýchkoľvek propagácie drog alebo psychotropných látok, čiže je úplne jedno, či je to na tričku, na zošite alebo na lavici," informuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

U nás sú v móde nápisy

U nás však žiaci takéto motívy veľmi nenosia. V móde sú nápisy. "Napríklad ja mám rada Ameriku, tak nosím niečo s americkým nápisom," hovorí žiačka.

"Stáva sa, že žiaci majú na tričkách nápisy, zvyčajne je to v anglickom  jazyku a na tých nápisoch majú zvyčajne vulgarizmy," dodáva zástupkyňa školy Miroslava Mičjanová.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy