Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO. Tunel Šibenik je prerazený
Zdielať na

VIDEO. Tunel Šibenik je prerazený

LEVOČA / Tunel Šibenik pri Levoči je prerazený! Ďalší zo série diaľničných tunelov by mali spustiť do prevádzky už v lete na budúci rok. Aj pri tejto chvíli si však mnohí spomenuli na tragédiu, ktorá ho postihla. Pri odstreľovaní zeminy prišiel pri neplánovanom výbuchu o život hlavný strelmajster. Pod sutinami vtedy ostalo ďalších päť robotníkov. Šibenik je spolufinancovaný aj z európskych peňazí. Chlapov, ktorí priložili ruku k dielu, však trápia ich slabé platy.

Spojenie západného portálu s východným

Posledný úder veľkej zbíjačky symbolicky ale i prakticky spojil západný portál s východným. Tunel Šíbeník je už teraz tunelom nielen dierou v zemi. Dĺžku má 591 metrov a bude dvojrúrový. Levoča si oddýchne od tranzitnej dopravy a vodičom skráti čas o 70 percent.

Budovaný je od začiatku novou rakúskou tunelovacou metódou. A moderné výdobytky budú tiež súčasťou jeho vybavenia. "Bude tu aplikované také zariadenie, ktoré dokáže rozpoznať auto s nebezpečným tovarom," informuje štátny tajomník MDVaRR František Palko. 

Zapísaný v čiernej kronike

Šibenik avšak navždy ostane zapísaný aj v čiernej kronike. Bolo to vlani 12. augusta skoro ráno. Pri riadenom odstrele zeminy padol neplánovaný výbuch. 6-tich chlapov zasypalo. Hlavný strelmajster utrpel také zranenia, že im po niekoľkých minútach podľahol. Práce sa na čas zastavili.

"Bolo to veľmi krátke a neovplyvnilo to samotný termín finálneho prerazenia," dodáva generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. "Nepremýšľate nad tým, že vás môže zasypať. Na každom kroku treba dávať pozor," hovoria robotníci zo Šibenika.

Podľa záverov inšpektorov práce v prípade nebohého strelmajstra bol porušený zákonník práce. Zistilo sa že niekedy robil  nepretržite aj 9dní. VIAC TU. Chlapov z prvej pracovnej čaty zas trápi ich platové ohodnotenie.

"Veľmi slabo zaplatená práca, keď robíte na Slovensku. Ak pracujete v zahraničí, tak je to vždy lepšie zaplatené," dodávajú robotníci.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy