Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri výbuchu zlyhal mŕtvy strelmajster, vraví svedok
Zdielať na

Pri výbuchu zlyhal mŕtvy strelmajster, vraví svedok

LEVOČA / Za výbuch v tuneli Šibenik, pri ktorom zahynul jeden človek a druhý stále o svoj život bojuje, môže ľudský faktor. Vyhlásil to jeden z mužov, ktorý tragickú nehodu prežil. Podľa neho urobil fatálnu chybu práve zosnulý strelmajster.

Zlyhanie ľudského faktoru

Strelmajster podľa výpovede svedka nesprávne manipuloval s výbušninou. Keď to pán Hliník videl, povedal, že ide radšej preč.

Len čo sa otočil a urobil pár krokov nasledoval výbuch. Potom už len počul krik a volanie o pomoc. S ťažkými zraneniami skončil v nemocnici. O všetkom čo sa v tuneli pred výbuchom dialo už informoval aj banský úrad.

Nešťastie v tuneli sa udialo v pondelok, 12. augusta.K výbuchu došlo o pol piatej ráno. "Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal v pondelok poobede minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Odškodnenie je predčasná otázka

Na otázku, či sa uvažuje o prípadnom odškodnom, Kaliňák odvetil, že rozdiel medzi tragédiou v Kurimanoch, kedy vláda odškodňovala, a dnešným prípadom je značný. "Je to ale predčasná otázka," upozornil s tým, že zúčastnené firmy sa k udalosti určite postavia čelom.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou. "Väčšina dôkazov je zabezpečená, čiže ide maximálne o dni, kedy budú práce pokračovať. Dokonca je možné, že budú pokračovať okamžite," pripustil. 

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy