Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Výbuch v tuneli pri Levoči, mŕtvy aj zranení
Zdielať na

Výbuch v tuneli pri Levoči, mŕtvy aj zranení

LEVOČA / Obrovské nešťastie pri budovaní nového úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov. Pri stavbe tunela pri Levoči došlo k výbuchu. Podľa prvotných informácií sa zranilo 5 ľudí, minimálne jeden človek zomrel.

K výbuchu došlo o pol piatej ráno pri výstavbe diaľničného tunela Šibenik v katastri obce Spišský Hrhov. Na mieste zasahovali všetky záchranárske zložky, vrátane hasičov a sanitiek.

Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavla Vraveca jeden muž zasypanie neprežil. "Ďalší piati robotníci utrpeli zranenia, jeden z nich ťažké," objasnil Vravec.

Pri plánovanom odstrele sa zosunula pôda

"Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal poobede minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zároveň informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby.

Na otázku, či sa uvažuje o prípadnom odškodnom, Kaliňák odvetil, že rozdiel medzi tragédiou v Kurimanoch, kedy vláda odškodňovala, a dnešným prípadom je značný. "Je to ale predčasná otázka," upozornil s tým, že zúčastnené firmy sa k udalosti určite postavia čelom.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou. "Väčšina dôkazov je zabezpečená, čiže ide maximálne o dni, kedy budú práce pokračovať. Dokonca je možné, že budú pokračovať okamžite," pripustil.

Jeden z robotníkov je v umelom spánku

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD) zhrnul, že na mieste zasahovali dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jeden vrtuľník. "Je mi ľúto, že pacienta, ktorý utrpel veľkú polytraumu, sa nepodarilo oživiť. Pacient s ťažkými zraneniami bol prevezený do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, kde bol jeho stav stabilizovaný, následne ho vrtuľníkom previezli do Košíc. V tomto čase je už po operácii. Ide o ťažké zranenie mozgu a hlavy, teraz je v umelom spánku," informoval Čislák s tým, že k jeho prognóze je teraz ťažké sa vyjadriť.

Ďalších dvoch zranených previezli do levočskej nemocnice. "Jeden bol po ambulantnom ošetrení prepustený domov, druhý má zlomeninu predkolenia a odreniny tváre. Ďalší dvaja boli prevezení do popradskej nemocnice. Prvý muž má poranenia tváre, druhý má poranenú dolnú končatinu, už je po operácii," dodal.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy