Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
FOTOGALÉRIA. Nový vlakový tunel spája Európu s Áziou
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Nový vlakový tunel spája Európu s Áziou

ISTANBUL / Turecko v utorok oficiálne otvorilo prvý podmorský železničný tunel popod Bosporskú úžinu, čím sa spojila európska časť Istanbulu s ázijskou.

Turci zhmotnili sultánov sen

Takmer 14 kilometrov dlhý tunel je prvou dokončenou veľkou stavbou spomedzi viacerých ambicióznych plánov predstavených vládou premiéra Recepa Erdogana.

Tunel je súčasťou niekoľkomiliardového megaprojektu s názvom Marmaray a vedie takmer 1,5 kilometra pod vodnou hladinou. Vyriešiť by mal dopravnú situáciu v husto zaľudnenom, viac ako 15-miliónovom meste, ktorého dva fungujúce mosty cez Bospor nápor ľudí nezvládajú. Nachádza sa 56 metrov pod vodou.

Nachádza sa 56 metrov pod vodou

Ešte v auguste tunel vyskúšal aj samotný Erdogan, ktorý bol cestujúcim prvého vlaku, ktorý cez nový tunel prešiel. Ako sa vyjadril, "tunel bol vo výstavbe 150 rokov a spojením Londýna s Pekingom nebude slúžiť iba Istanbulu a Turkom". Odkázal tak na slová sultána Osmanskej ríše Abdülmecida I., ktorý však v polovici 19. storočia nemal dostatok zdrojov ani technológie na naplnenie svojho plánu.

Zmenil to až Erdogan, bývalý starosta Istanbulu. Jeho ambiciózne plány však boli jednou z príčin júnových protivládnych protestov, ktorých účastníci poukazovali na plytvanie verejnými prostriedkami a vysťahovávanie ľudí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy