Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Stav pohotovosti: Al-Káida plánuje útoky na vlaky v Európe
Zdielať na

Stav pohotovosti: Al-Káida plánuje útoky na vlaky v Európe

BERLÍN / Teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe. Informoval o tom denník Bild, ktorý sa odvoláva na bezpečnostné zdroje. Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do stavu pohotovosti.

Hľadajú sa výbušniny

Podľa bezpečnostných expertov sa môžu teroristi zamerať na sabotáže koľají a trolejových vedení, hrozia však aj útoky výbušninami na trate rýchlikov, tunely či v samotných vlakoch.

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred niekoľkými týždňami zachytila telefonát medzi poprednými členmi al-Káidy. "Jeho ústrednou témou mala byť séria útokov na vlaky v Európe," napísal Bild.

Detskí útočníci

Z tohto dôvodu nemecké orgány už viac ako dva týždne zabezpečujú trasy rýchlikov ICE a stanice Nemeckých dráh sériou "neviditeľných opatrení". "Jedným z nich sú posilnené civilné policajné hliadky," zistil Bild.

Al-Kájda funguje aj po odstránení svojho vodvu Usámu Bin Ládina, ktorého odstránili Američania. Po svete, najmä v Pakistane, Afganistane či Jemene má vybudované výcvikové tábory, v ktorých cvičí atentátnikov. A to vrátane detí.

Rezort dopravy odporúča zvýšiť ostražitosť

Rezort dopravy odporúča železničnému personálu zvýšiť ostražitosť, čím reaguje na medializované správy o tom, že teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na sieť vysokorýchlostných železníc v Európe. Ako informoval hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa, v súčasnosti rezort nedisponuje informáciami, ktoré by naznačovali zvýšené bezpečnostné hrozby na železniciach.

Personál by mal podrobnejšie vyhodnocovať všetky podozrivé okolnosti, píše v tlačovej správe Kóňa. "Doposiaľ žiadne z dostupných operačných informácií nenaznačujú, že by sa u nás dialo niečo mimoriadne, napriek tomu sme sa však rozhodli odporučiť všetkým železničným spoločnostiam zvýšiť ostražitosť," povedal Kóňa.

Bezpečnostné odporúčania sa týkajú všetkých železničných spoločností pôsobiacich na Slovensku. Okrem štátnych ZSSK, ŽSR a ZSSK CARGO je reč aj o súkromnom vlakovom dopravcovi RegioJet.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy