Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za poruchami spánku hľadajte aj mobil či sms, tvrdia odborníci
Zdielať na

Za poruchami spánku hľadajte aj mobil či sms, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Mnohých ľudí trápia problémy so spánkom. Spúšťačov je niekoľko. Škodiť spánku môže napríklad stres, ale aj fakt, že oproti minulosti spávame o hodinu a pol kratšie.

Problémy spánku

Väčšina ľudí bojuje s problémami so spánkom. Mnohokrát si ho presúvame nevedome na neskôr. Negatívnu úlohu zohráva aj technika. Novou diagnózou je napríklad aj esemeskovanie zo sna. 

Ak vaša polovička celú noc ľudovo povedané píli drevo, ťažko jej alebo jemu ráno uveríte, že sa nevyspal. Avšak ak má taký problém dlhodobo, možno je na mieste odborná pomoc. Nebude prvým pacientom.

Celé noci bez spánku

Aj pán Ján Gallo mal problémy so spánkom. Zašiel preto za odborníkmi, ktorí skúmajú, prečo poslednú dobu nespáva. "Konečne som sa tu vyspal," priznáva spokojný pacient.

Rovnako aj pán Miroslav sa počas noci budil. Kvôli jeho chrápaniu sa nevyspala ani jeho manželka. V laboratóriu mu počas diagnostiky zistili, že dokonca počas spánku aj prestáva dýchať, čo je až život ohrozujúce. Hovorí sa tomu spánková apnoe, z ktorej sa lieči už 4. rok.

Snímame 26 faktorov

V súčasnosti, väčšina pacientov, ktorí navštívia ambulanciu, dostanú prístroj na diagnózu domov. Len málo z nich je hospitalizovaných, aby ich snímali lekári počas spánku. "Je až 26 faktorov, ktoré snímame," vysvetľuje MUDr. Imrich Mucska, pneumológ z Univerzitnej nemocnice v Bratislave a predseda Slovenskej spoločnosti spánkovej medicíny.

Vyskytujú sa však aj poruchy, ktoré sú nebezpečné inak. Niektorí ľudia trpia námesačnosťou, čiže stavom, kedy vôbec netušia, čo robia. "V Prahe bol prípad, kedy muž vyskočil z okna. My sme mali pacienta, ktorý cez zavreté okno vyskočil s dieťaťom v náručí," opisuje najhorší zážitok Mucska.

Porúch spánku je celkovo viac než 250. Tou najnovšou, ktorá je v zozname len mesiac, je smskovanie zo spánku. "Trpia ňou deti, adolescenti. Spávajú s mobilom, posielajú sms a pritom o tom častokrát ani nevedia," vysvetľuje Mucska.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy