Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pri Prievidzi lovia po zuby ozbrojení pytliaci, strieľaju na všetko živé
Zdielať na

Pri Prievidzi lovia po zuby ozbrojení pytliaci, strieľaju na všetko živé

HORNÁ NITRA / V lesoch na Hornej Nitre vyčíňajú už dlhší čas pytliaci. Dobre organizovaná skupina loví zver vždy v noci. Kusy, ktoré postrelia a ktorým sa podarí im ujsť, potom dohľadávajú počas dňa. V piatok v noci úradovali opäť. Tentoraz nad obcou Šutovce, kde zastrelili mladého jeleňa. Na lúke nad dedinou ho našli tunajší poľovníci. Pytliaci spôsobili miestnemu združeniu škodu 2 000 eur.

Pytliaci zabíjajú čoraz častejšie

Na lúke nad obcou Šutovce v okrese Prievidza úradovali pytliaci. Ich obeťou sa stal mladý jeleň. "Ide o jeleňa ktorý má približne tri alebo štyri roky," upresnil odborný lesný hospodár Jozef Hatvanyi.

"Bol to nádejný osmorák, vo veľmi dobrej kondícii, ktorý mohol v budúcnosti spraviť vynikajúce potomstvo," dodal hospodár Peter Cmarko z Poľovného združenia Bojnice - Vígľaš.

Jeleňa našli na lúke nad dedinou tunajší poľovníci. Pytliaci ho trafili pravdepodobne z cesty. Mysleli si, že bude na mieste mŕtvy a rovno ho hodia do auta. Podľa hospodára Hatvanyiho, jeleň prešiel po postrelení ešte približne 30 metrov. "Nie je to prvý prípad v krátkej dobe. Už to treba začať riešiť," hovorí starosta obce Šútovce Miroslav Rajčo.

Po zuby ozbrojení

Pytliakov v lesoch podľa poľovníkov pribúda. Strieľajú všetko čo im príde na mušku. "Ide o organizované skupiny v ktorých sú minimálne dve osoby. Jeden strieľa a druhý ide zranenej zveri," vysvetľuje odborný lesný hospodár Jozef Hayvanyi.

Pytliaci sa po lesoch preháňajú na výkonných autách, sú vyzbrojení a komunikujú cez vysielačky. Napriek pravidelným kontrolám strieľajú stále viac zvierat.  "V dnešnej dobe majú pytliaci k dispozícii autá, zbrane, reflektory. Nie je problém byť pytliakom," myslí si hospodár Cmarko.

Jeleň za 2 000 eur

S pytliakmi majú problémy aj v horách v okolí Bánoviec nad Bebravou. Tu na nich nedávno striehli aj kukláči. "Doslova išlo o život, sú ozbrojení, majú samopaly, nočné videnie. Čo sa živé mihne, na to strieľajú," hovorí predseda Poľovného združenia Bukovina Kšinná Juraj Hajšo.

Pytliaci mäsom z diviny zásobujú reštaurácie. Poľovným združeniam spôsobujú obrovské škody. Podľa hospodárov je hodnota jeleňa približne 2 000 eur. "Páchateľovi hrozí za pytliactvo až dvojročné väzenie," uviedol hovorca krajskej polície v Trenčíne Pavol Kudlička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy