Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj zberateľská vášeň vás môže dostať do väzenia
Zdielať na

Aj zberateľská vášeň vás môže dostať do väzenia

BREZNO / Známky, bábiky, alebo varešky sú úplne bezpečné, ale láska ku zbraniam už stojí za hranicou zákona. 24-ročný mladík z Brezna nelegálne ukrýval vyše 800 nábojov a 85 rôznych zbraní z obdobia novoveku. Podľa našich informácií má na krku až 2 mimoriadne vážne obvinenia.

Vyhľadával cenné predmety detektorom

Brezniansky vyšetrovateľ obvinil z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a tiež z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva 24-ročného muža.

Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, mladý muž vlani v máji v lese v katastri obce Dolná Lehota detektorom kovov vyhľadával cenné kovové predmety.

800 nábojov

Postupne našiel dva náboje do krátkej strelnej zbrane, dva kusy streliva do dlhej strelnej zbrane a jednu svetlicu. Podarilo sa mu následne nájsť 800 nábojov do dlhej strelnej zbrane, ktoré boli poukladané v jame a zakryté zeminou. Nájdenú muníciu naložil do auta a chcel odísť. Na ceste vedúcej do obce Dolná Lehota ho však zastavili policajti. Na vyzvanie im nájdené náboje odovzdal.

"Ľudia si myslia, že je to ich majetok, nie je to pravda, hoci aj na ich pozemku nájdené, treba to nahlásiť polícii," informuje riaditeľ múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

5 rokov vo väzení

Múzeum SNP má v zbierkach tisícky takýchto exponátov. Ľudia sa často obracajú na vedenie a predmety prinesú priamo sem. Najbezpečnejšie je nález nechať priamo v lese a nepúšťať sa do vyhrabávania na vlastnú päsť.

"V mnohých prípadoch došlo takto neodborne k nenávratnému poškodeniu. Stále je to nebezpečné, môžu tam byť výbušniny," dodáva Mičev.

Obvinený mladík od roku 2011 do novembra 2013 neoprávnene detektorom kovov na rôznych miestach v okrese Brezno vyhľadal a následne v mieste trvalého bydliska prechovával 85 kusov archeologických nálezov z obdobia po roku 1945. Stíhaný je na slobode. Za tieto skutky mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy