Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Keď granát zabíja... Na Slovensku nič nezvyčajné
Zdielať na
Krimi

Keď granát zabíja... Na Slovensku nič nezvyčajné

BRATISLAVA / V sobotu pri výbuchu granátu v garáži zomreli v Brne dvaja ľudia (†27,†46). Kým V Čechách je to viacmenej ojedinelé, na Slovensku ničím výnimočným. Za posledné roky sa pri explóziách vážne zranilo niekoľko ľudí, jeden zomrel.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

2012: Výbuch granátu v Novákoch

Zrejme najväčšia tragédia na Slovensku sa stala v roku 2012 vo vojenskom útvare v Novákoch. Pri kontrole počtu granátov v sklade došlo z neznámych príčin k výbuchu jedného z nich. 

42-ročný Ján zomrel na mieste. Jeho ďalší dvaja kolegovia výbuch prežili. "Obaja sú v stave, ktorý môžem vyhlásiť za stabilizovaný. Nemyslím si, že by bolo v ohrození života. Jedná sa o úraz v dôsledku tlakovej vlny a črepín," uviedol v marci 2012 riaditeľ bojnickej nemocnice Ladislav Gerlich.

2013: Výbuch granátu v Novákoch

Skôr než stihli kompetentné orgány tento prípad vyšetriť, došlo o pár mesiacov neskôr k podobnému nešťastiu. A opäť na rovnakom mieste a opäť za to mohol granát. "Všetky granáty vybuchovali tak ako mali. Všetkos a dialo tak, ako sa malo. Až pri 24. granáte došlo k výbuchu," uviedol v októbri 2013 náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek.

Muž (36) skončil s vážnymi zraneniami v nemocnici. Výbuch mu poranil ruku, brucho a hlavu. Mal však šťastie, prežil. Keď sa o ďalšom výbuchu dozvedeli pozostalí po Jánovi Karcolovi, boli v šoku. "Keď som počul, čo sa stalo, tam sa proste nič nezmenilo v tom závode. Zase to tam vybuchlo, nič s tým nerobia," povedal pozostalý Ján Kalinay.

Po druhom nešťastí sa armáda rozhodla radikálne zakročiť a problémových granátov sa zbaviť. "Už sa ich nebudeme dotýkať a jednoducho ich dáme všetkých na kopu a odpálime ich," dodal v októbri Vojtek.

2009: Výbuch granátu v Zlatne

Výbuch granátu otriasol v roku 2009 aj obcou Zlatno (okr. Poltár). Pavol (26) manipuloval v garáži granátom, údajne bruskou. Granát následne vybuchol. "Videli sme plameň, vošli sme do vnútra. Horel tam chlap, tak sme ho vytiahli von," povedali vtedy svedkovia.

Mladého muža previezli záchranári vrtuľníkom do nemocnice. Pavol (26) mal šťastie, výbuch prežil. Pri vyšetrovaní sa ale ukázalo, že spolu s ďalším kamarátom majú doma hotový arzenál zbraní. Delostrelecké a ručné granáty, leteckú muníciu či protitankovú raketu. Na polícii tak mali čo vysvetľovať. "Mladíci neboli držitelia zbrojných preukazov a nemali ani povolenie na zbieranie takejto munície," uviedol riaditeľ Odboru kriminálnej polície OR PZ Lučenec.

V roku 2010 otriasol výbuch granátom aj Bratislavou. V tomto prípade sa to obišlo bez zranení. Explózia poškodila tri autá a sklenenou výplňou na dverách jednej z firiem.

Výbuch zabil dvoch ľudí

Výbuch domom v Žerůtkách (Znojemsko) otriasol v sobotu približne okolo 14:15. Explózia nevyvolala následný požiar, hasiči preto nemuseli zasahovať, uviedol ich hovorca Jaroslav Mikoška. Zdravotníci na mieste našli muža, ktorý utrpel mnohopočetné zranenia nezlučiteľné so životom. Ženu sa ešte lekári pokúšali resuscitovať.

Bohužiaľ tieto oživovacie pokusy neboli úspešné, informovala záchranná služba na svojom webe. Polícia na miesto povolala pyrotechnika, aby zistil, či nehrozí ďalšie nebezpečenstvo, napríklad kvôli inej nevybuchnutej munícii. Až potom by mohli dom prehľadať vyšetrovatelia. REPORTÁŽ TU. 

Téme sa venuje reportér David Mimra. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy