Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Osadníci po zásahu v Moldave: Žijeme v neustálom strachu!
Zdielať na

Osadníci po zásahu v Moldave: Žijeme v neustálom strachu!

BRATISLAVA / Kontroverzný policajný zásah v Moldave nad Bodvou sa dostal na pretras až do parlamentu. Mimoriadnu schôdzu si vyžiadali opoziční poslanci ako reakciu na zamedzenie vystúpenia ombudsmanky pred vládou. V rovnakom čase, v akom rokoval parlament, sa náš štáb vybral do osady, o ktorej sa dnes toľko hovorilo.

Celá dnešná mimoriadna schôdza sa niesla v znamení vidokrúžku predvedenou ukážkou práce policajných technikov. Vrámci obhajoby zásahu prispel aj minister vnútra. Jeho iniciatíva sa však nestrela s veľkým pochopením. Najmä zo strany opozície.

Vláda: Všetko je v poriadku

V stanovisku, ktoré v stredu kabinet prijal k uzneseniu opozičných poslancov, ktorí iniciovali mimoriadnu schôdzu parlamentu, zotrváva vláda pri svojom pôvodnom zdôvodnení. Verejná ochrankyňa práv sa podľa nej v rozpore so zákonom obrátila na Prezídium Policajného zboru a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky súčasne.

Vláda opätovne konštatuje, že pri vybavovaní podnetu sa mala Dubovcová najprv obrátiť s návrhom opatrení na príslušný orgán verejnej správy, t.j. na Prezídium Policajného zboru SR, ktoré malo v lehote do 20 dní oznámiť svoje stanovisko k výsledkom vybavenia podnetu i prijaté opatrenia.

Len v prípade, ak by verejný ochranca práv nesúhlasil so stanoviskom Prezídia Policajného zboru SR, alebo ak by prijaté opatrenia nepovažoval za dostatočné, mal vyrozumieť aj nadriadený orgán verejnej správy, proti ktorému podnet smeruje, t.j. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Nemala dôvod sa obrátiť na vládu

"V danom prípade nebol zo strany verejnej ochrankyne práv ani právny dôvod použiť postup, keď orgán verejnej správy nemá nadriadený orgán a obrátiť sa na vládu Slovenskej republiky,“ píše sa vo vládnom stanovisku k návrhu uznesenia opozičných poslancov.

Kukláči obsadili osadu

Vláda opätovne vyjadruje vážne znepokojenie zo snáh o politické a mediálne zneužitie témy policajného zásahu z 19. júna 2013 v rómskej osade v Moldave nad Bodvou v časti Budulovská na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad v spoločnosti.

Konštatuje, že sa tu stretávajú dva protichodné záujmy, a to ochrana ľudských práv obyvateľov Moldavy nad Bodvou a okolia a ochrana ľudských práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. ZÁZNAM TU. 

Júnový policajný zásah v rómskej osade v Moldave nad Bodvou má už aj politický rozmer. Dostal sa až pred poslancov na Ľudskoprávnom výbore. Kým policajtov a ich postupy obhajoval rezortný minister, na stranu Rómov sa postavili opoziční poslanci na čele s ombudsmankou. VIAC TU. 

Osadníci nemajú na zásah jednotný názor

Obyvatelia osady tvrdia, že po policajnom zásahu žijú v neustálom strachu. Niektorí sa plánujú zo Slovenska aj odsťahovať. Niektorí obyvatelia si však stoja za tým, že zásah kukláčov bol primeraný, keďže s útokmi mali začať miestni.

Zatiaľčo sa politici naťahujú, či bol alebo nebol zásah v Moldave nad Bodvou primeraný však už rozhodla Generálna prokuratúra. Tá pritom našla pochybenia v zásahu policajtov. Spis tak poputoval na prokuratúru v Košiciach kde zatiaľ odporučili začať trestné stíhanie vo veci.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy