Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Toto už národ neuvidí! Poslanci nechcú byť snímaní pri práci
Zdielať na

Toto už národ neuvidí! Poslanci nechcú byť snímaní pri práci

BRATISLAVA / Novinári bijú na poplach! Vedenie slovenského parlamentu sa chystá obmedziť ich počet, ale aj pohyb a možnosti práce v Národnej rade. Akreditácií na vstup do parlamentu bude menej a napríklad na rokovanie výborov bude môcť novinár ísť len v sprievode asistenta. Proti novému režimu sa búria aj opoziční poslanci.

Matovič: najvulgárnejší útok na slobodu tlače

Na vstupných dverách do parlamentu je nálepku zákaz vstupu so zbraňou a so psom. V minulosti tam boli aj gorily, teraz možno pribudnú novinári. Obavy vyvolal e-mail, ktorý rozoslala kancelária šéfa parlamentu Pavla Pašku redakciám jednotlivých médií.

Ten však vyvolal rozruch aj v radoch opozičných politikov. "Podľa mňa to je najvulgárnejší útok na slobodu tlače od novembra 89 na Slovensku," myslí si poslanec Igor Matovič (OĽaNO).

Komunikačný odbor parlamentu tvrdí, že cieľom nových pravidiel akreditácie je zlepšenie práce novinárov. "Ja by som teda rád uviedol na pravú mieru niektoré špekulácie. V tomto prípade nehovoríme o žiadnych zákazoch pohybu. Hovoríme len o určitom vymedzení pohybu novinárov," dal všetko na pravú mieru kancelár NR SR Daniel Guspan.

Počet novinárov

Po novom sa však určuje aj počet novinárov z jednej redakcie. "Tie počty nie sú reštriktívne pre počet celkovo akreditovaných novinárov. Určitým spôsobom len obmedzujú počet novinárov vyskytujúcich sa v danom momente v rámci Národnej rady," dodal Guspan.

Spomína sa aj zákaz nakrúcania osobných dokumentov na rokovaniach. "Z balkónu, tak ako to bolo doteraz, zábery nie sú limitované ani nie sú nejakým spôsobom obmedzované," dodal kancelár NR SR.

Poliačik: Smer stráca všetky zábrany

Proti novým pravidlám práce novinárov v parlamente protestujú viaceré opozičné strany. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) hovorí o hrubom zásahu do demokratických princípov fungovania slovenskej spoločnosti. Podľa poslanca Martina Poliačika Smer už stráca všetky zábrany.

"Po tom, čo skoncentroval takmer všetku moc vo svojich rukách, zablokoval kontrolné inštitúcie a z parlamentu urobil slúžku PR marketingu svojho predsedu, sa teraz ide skrývať pred médiami, ktoré z podstaty svojej existencie majú kontrolovať každý krok volených zástupcov občanov. Namiesto toho, aby predseda parlamentu dbal na dodržiavanie pravidiel a reprezentatívne správanie zo strany svojich kolegov, ide ich pred ľuďmi skryť," povedal Poliačik.

Otvoreným listom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) proti rozhodnutiu obmedziť slobodu pohybu zástupcov médií v budove Národnej rady SR protestovali predstavitelia hnutia NOVA. "Rovnako sú neprijateľné sankcie, ktorými chcete postihnúť novinárov, ktorí, plniac si svoju novinársku prácu, zaznamenajú niečo, čo nemusí byť po vôli niektorého z poslancov,“ napísali predstavitelia NOVA.

NOVA: Za škandály nemôžu novinári

Štvorica autorov otvoreného listu argumentuje, že v minulosti sa práve vďaka novinárom podarilo odhaliť podvodné podpisovanie poslanca na prezenčnej listine. "Nie sú to novinári, ktorí dávajú zámienky pre vznik škandálov. Sú to poslanci a ich správanie. Či už v prípadoch, keď sú pod vplyvom alkoholu, klamú, alebo keď nevedia vysvetliť svoje správanie či kauzy,“ dodali.

Poslanci majú podľa nich v budove parlamentu dostatočne veľa priestorov, kde môžu tráviť čas v prípade, že si neželajú komunikovať s médiami. "Preto Vás žiadame, aby ste neodkladne zrušili svoje rozhodnutie a vrátili podmienky pre výkon novinárskej profesie na úroveň vyspelých demokratických krajín,“ píše sa v závere otvoreného listu, ktorý podpísali Gábor Grendel, Daniel Krajcer, Jana Žitňanská a Robert Žitňanský.

Zmena nastane po 15. februári

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Redakcie budú môcť mať v národnej rade už len obmedzený počet akreditovaných ľudí – audiovizuálne redakcie šesť zástupcov, tlačené periodiká troch ľudí, tlačové agentúry päť zástupcov a webové denníky troch ľudí, pričom v týchto počtoch sú zahrnutí redaktori aj technickí pracovníci.

Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. Zakázané bude fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré budú na stoloch poslancov. Akreditovaní novinári sa majú zdržiavať len v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne.

Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestností, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania.

Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narúšal činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí, napádal by pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod či príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy