Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Voliť prezidenta nebudú môcť Slováci v zahraničí, búria sa
Zdielať na

Voliť prezidenta nebudú môcť Slováci v zahraničí, búria sa

BRATISLAVA / Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 15. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. Slováci žijúci v zahraničí hlavu štátu nebudú môcť voliť. Petíciou to chcú zmeniť.

Zahraniční Slováci bez hlasu

Občania, ktorí môžu voliť, nemusia mať trvalé bydlisko na Slovensku. V takomto prípade musia svoju totožnosť vo voľbách preukázať pasom. Pas je ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta prípustný, ale len pre oprávnených voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní sa voľba koná na území Slovenskej republiky.

"Iný spôsob hlasovania - voľbu poštou, či hlasovanie na zastupiteľských úradoch zákon nepozná," uviedla apisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Zo zahraničia sa poštou hlasuje v prípade parlamentných volieb. V prípade volieb do Európskeho parlamentu (EP) môžu mimo Slovenska voliť občania SR, ktorí žijú v inom členskom štáte únie.

Trvalé bydlisko

Občan SR, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť počas volebného dňa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať tu s platným cestovným dokladom. Hlasovanie mu okrsková volebná komisia umožní. Voliča dopíše do zoznamu oprávnených voličov a do jeho pasu v časti poznámky mu vyznačí, že hlasoval. Uvedie tam číslo okrsku, v ktorom hlasoval, dátum a podpis predsedu a podpredsedu volebnej komisie. Zamedzí sa tým opakovanému hlasovaniu, doplnila Eva Chmelová, ktorú vláda v stredu 22. januára menovala za zapisovateľku ÚVK pre prezidentské voľby.

Všetci voliči s trvalým bydliskom na Slovensku, ktorí sa budú chcieť zúčastniť na rozhodovaní o budúcej hlave štátu, potrebujú občiansky preukaz. Ten poskytuje všetky nevyhnutné údaje, aby voliča členovia volebnej komisie zaznamenali v zozname voličov a potom mu umožnili hlasovanie. Ak volič nemá žiaden preukaz totožnosti, môže mu ho vo voličskej miestnosti nahradiť svedectvo dvoch osôb známych volebnej komisii, ktoré dosvedčia, že ide o konkrétnu osobu.

Aj takýto volič však musí byť zapísaný v zozname voličov. Na základe svedectva nebude dopísaný do zoznamu voličov, len sa potvrdí, že je to ten, kto je uvedený v zozname voličov. Potvrdiť totožnosť voliča bez občianskeho preukazu či pasu môžu aj členovia volebnej komisie, ak ho poznajú.

Voličšký preukaz

Okrsková volebná komisia dopíše voliča do zoznamu oprávnených voličov podľa zákona aj na základe rozhodnutia súdu, na základe voličského preukazu a tiež osobu, ktorá sa občianskym preukazom preukáže, že má trvalý pobyt v mieste, ktoré patrí do volebného okrsku. Ak volič vopred vie, že v deň volieb nebude v mieste svojho trvalého bydliska, môže voliť aj v inom volebnom okrsku. Na to si potrebuje vybaviť voličský preukaz. Voličské preukazy budú na požiadanie vydávať obce. "Obce začnú voličské preukazy vydávať prvý februárový týždeň," upresnila Eva Chmelová.

Požiadať o voličský preukaz sa dá už dnes. Voličské preukazy sa vydávajú zvlášť pre prvé a druhé kolo voľby. Tí, čo vedia, že budú voliť v oboch kolách voľby mimo svojho domova, môžu naraz požiadať o oba voličské preukazy. Voliči, ktorí budú hlasovať na voličský preukaz, by nemali zabudnúť, že na hlasovanie potrebujú aj preukaz totožnosti.

Voľby cez internet

Slováci žijúci v zahraničí začali s petíciou za zavedenie možnosti voliť zo zahraničia elektronicky cez internet. Podpisy plánujú zbierať jeden rok. Za úspech budú považovať vyše 50-tisíc podpisov, za ideál 100-tisíc podpisov, ktorý by im umožnil obrátiť sa priamo na Národnú radu Slovenskej republiky.

Organizátori petície zatiaľ hovoria o možnosti voliť elektronicky pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ale ak by bol verejný záujem, túto možnosť by mohli mať všetci Slováci. V petícii sa píše, že zahraniční Slováci sú znepokojení tým, že s výnimkou voľby poštou v parlamentných voľbách nemajú možnosť uplatniť si volebné právo zo zahraničia. Tejto možnosti sa neúspešne dožadujú desať rokov.

Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 15. marca. Slovensko má rekordných 15 kandidátov na prezidenta. Pozrite si kompletný zoznam TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy