Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rozruch okolo nemocníc. Aktivisti chcú opäť bezplatné parkovanie
Zdielať na

Rozruch okolo nemocníc. Aktivisti chcú opäť bezplatné parkovanie

BRATISLAVA / Od spoplatnenia parkovísk pred nemocnicami v hlavnom meste ubehol už mesiac a lekárski odborári sa opäť hlásia k slovu. Tentokrát však o zrušenie či vypovedanie údajne nevýhodnej zmluvy nežiadajú sa sami. Pridali sa k nim mnohé pacientské organizácie, ktoré vynaložili nemalé úsilie, aby našli nové zákonné možnosti, ako zmluvy vypovedať.

Chcú sa obrátiť na premiéra

Odporcovia platených parkovísk pri Univerzitnej nemocnici v bratislavskej Petržalke a Ružinove chcú zákon, aby verejné parkoviská pri zdravotníckych zariadeniach vo vlastníctve štátu, kraja či obce boli na celom Slovensku pre verejnosť bezplatné. Ako povedali na štvrtkovom brífingu Miroslav Kollár z občianskeho združenia Hlas občanov Slovenska a iniciátorka petície Tatiana Mikušová, plánujú sa obrátiť na všetky poslanecké kluby ako aj na premiéra.

Aktivisti zároveň žiadajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby vytvorila pracovnú skupinu. Jej cieľom má byť podanie žaloby na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy o spoplatnení parkovísk medzi nemocnicou a súkromnou spoločnosťou. Skupina má tiež prehodnotiť, či ide o nájomnú alebo koncesnú zmluvu.

Ako uviedol Miroslav Mendel z Lekárskeho odborového združenia, v projektovej dokumentácii súvisiacej s projektom spoplatneného parkovania je zakreslené, že pri nemocnici na Antolskej v Petržalke je okrem spoplatnených miest ešte 100 parkovacích miest pre zamestnancov. "V skutočnosti tam tie parkovacie miesta nie sú, ani tam nie je možné urobiť parkovisko. Je to priestor pre nákladné autá zásobujúce nemocnicu materiálom, ktoré sa tam otáčajú. Predložili teda dokumentáciu s fiktívnymi 100 miestami a tak zavádzali mesto, ktoré rozhodovalo aj na základe domnienky, že 100 parkovacích miest pre zamestnancov tam bude," uviedol Mendel.

Úpravy bez stavebného povolenia

Podľa informácií, ktoré boli zverejnené ešte koncom minulého roka, Štátny stavebný dohľad zistil, že súkromník na pozemkoch pred nemocnicami položil elektrické káble na pripojenie rámp bez povolenia. Navyše tieto práce neohlásil ani príslušnému stavebnému úradu.

Stavebný úrad v Petržalke začal voči firme správne konanie, ktorého výsledkom môže byť rozhodnutie o odstránení alebo o dodatočnom povolení ukladania káblov pri petržalskej nemocnici. K dodatočnému povoleniu však bude staviteľ potrebovať povolenie mesta ako vlastníka pozemkov.

Bratislavskí poslanci jednomyseľne požiadali primátora, aby súhlasné stanovisko za žiadnych okolností nevydal. "Ak stavebník nepredloží povolenie mesta ako vlastníka, mal by stavebný úrad stavebníka požiadať o odstránenie stavby. V tomto prípade to nie je rampa, ale iba prípojka. Predpokladáme, že sa tak udeje. Ako sa bude prípad posúvať a či sa stavebník odvolá na krajský stavebný úrad, to uvidíme potom," informovala Mikušová a dodala, že ak stavebníka požiadajú o odstránenie stavby, bude to signál aj pre vedenie nemocnice a ministerstvo.

Mikušová zároveň pripomenula, že poslanci Bratislavy zaviazali primátora Milana Ftáčnika, aby dal vypracovať právnu analýzu na posúdenie platnosti zmluvy medzi súkromnou spoločnosťou a vedením UNB.

Spoplatnené parkovanie od 2. decembra 2013

Pred nemocnicou v Ružinove a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke je parkovanie spoplatnené od 2. decembra. Parkoviská pred oboma nemocnicami si prenajala na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Za prvých 15 minút parkovania pacienti neplatia, následne ich každá hodina stojí jedno euro. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, podľa ministerstva zdravotníctva nie je vypovedateľná, vedenie UNB už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať. ,

Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa UNB obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Ministerka zároveň zdôraznila, že v prípade vypovedania zmluvy bez relevantného právneho titulu by musela nemocnica zaplatiť koncesionárovi ujdený zisk viac ako milión eur, čo si nemocnica nemôže dovoliť. Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, nemocnica na vlastných pozemkoch zatiaľ vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami. Neskôr plánujú pre invalidov zabezpečiť ešte ďalších desať miest.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy