Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Parkovacia vojna. Protesty a polámané rampy
Zdielať na

Parkovacia vojna. Protesty a polámané rampy

BRATISLAVA / Viac ako 30 eur týždenne stojí parkovanie niektorých pravidelných návštevníkov nemocnice. Pre dôchodcov je to suma, s ktorou sa lúči naozaj veľmi ťažko. Niektorí z nich sa rozhodli protestovať pred rampami. Iní sa však rozhodli riešiť problém po svojom a rampy v noci pokazili.

32 eur mesačne

Na protest pred fakultnú nemocnicu prišla asi 20-tka ľudí. Aktivisti vedia, že pohnúť so zmluvou je ťažké. Napriek tomu ju žiadajú zrušiť. "Naším cieľom je zrušiť ju," tvrdí aktivista Miroslav Kollár.
 
Dôchodcom to pri ich malých príjmoch robí naozaj problém. "S manželkou chodíme do nemocnice dvakrát do týždňa na minimálne 3-4 hodiny. Parkovné nás vyjde na 32 eur a viac mesačne," hovorí protestujúci.

Rekonštrukcia bola zmysluplná a nevyhnutná

Bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bucha, ktorý podpísal zmluvu s koncesionárom na prenájom parkovísk pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove a Petržalke, tvrdí, že oprava a prenájom parkovísk boli nevyhnutné.

"Rekonštrukcia parkovísk bola pre UNB potrebná a z pohľadu finančných prínosov zmysluplná a nevyhnutná. V situácii, keď chýbajú zdroje na primárny účel, je a bude potrebné hľadať spôsoby, ako revitalizovať objekty a infraštruktúru bez toho, aby sa zväčšovalo zadlžovanie nemocníc," povedal Bucha, podľa ktorého je výlučne na novom vedení UNB, ako prostriedky získané z koncesnej zmluvy zužitkuje v prospech občanov a pacientov.

Parkovanie pre zamestnancov

Bucha tiež dodal, že v spolupráci s projektantmi pre dopravné stavby a dopravným inšpektorátom pripravili projekt riešenia bezplatného parkovania pre zamestnancov, ZŤP zamestnancov, parkovacie státia pre logistiku a sklady materiálno-technického zabezpečenia. "Parkovanie pre zamestnancov pri UNB pritom zahŕňalo približne 180 bezplatných parkovacích státí. Vzhľadom na výmenu vedenia však neviem posúdiť, v akom štádiu sa v súčasnosti nachádza tento projekt, ktorý už bol spracovaný a pripravený," povedal Bucha.

"Zámerom vedenia nemocnice za môjho pôsobenia bolo riešiť finančnú stránku prevádzky nemocnice, čoho súčasťou bolo aj riešenie statickej dopravy formou spoplatnenia parkovísk. V tejto súvislosti je nutné podotknúť, že nemocnice v rôznych krajských a okresných mestách Slovenska hľadajú riešenia statickej dopravy, pričom spoplatnenie parkovania je často využívanou, obvyklou formou takéhoto riešenia, do veľkej miery už akceptovanou aj zo strany širokej verejnosti," tvrdí Bucha a dodal, že podpísal koncesnú zmluvu, ktorú vysúťažili ešte pred jeho nástupom do funkcie.

100 tisíc ročne

Ako uvádza Bucha, koncesionár sa zaviazal na vlastné náklady zrekonštruovať parkoviská za 257 000 eur a platiť UNB nájomne skoro 100 000 eur ročne po dobu 10 rokov. Rekonštrukciou parkoviska koncesionárom sa podľa Buchu nemocnica vyhla tomu, aby znášala podnikateľské riziko.

Bucha zároveň tvrdí, že koncesionár v rámci verejného obstarávania splnil podmienky na zaradenie do procesu obstarávania a vysúťažená spoločnosť ZIPP-S ponúkla zo všetkých účastníkov najvyššie nájomné za koncesiu. "Súčasťou procesu každého verejného obstarávania je aj súhlas príslušného ministerstva s takým obstarávaním, inak to nebolo ani v tomto prípade," povedal Bucha, ktorý odmieta vyjadrenia, že podpísal koncesnú zmluvu v rozpore so zákonom alebo nevýhodnú zmluvu pre nemocnicu. 

Cesta do nemocnice nie je luxusom

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva Univerzitnej nemocnici Bratislava zo zmluvy z 22. decembra 2011. Lekárske odborové združenie (LOZ) však tvrdí, že spoplatnenie parkovania pred nemocnicami je nemorálne a poslalo otvorený list ministerke zdravotníctva, v ktorom ju vyzývajú, aby zabezpečila všetky prostriedky na riešenie situácie.

"Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou. Parkovacie miesta sú súčasťou zabezpečovania zdravotnej starostlivosti občanom v nemocniciach. Vyberanie poplatkov od pacientov za parkovanie a vyberanie poplatkov tiež od lekárov a ostatných zdravotníkov je hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice," uviedlo LOZ v otvorenom liste.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články