Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
1 €/hodina, za parkovanie pred nemocnicami sa platí!
Zdielať na

1 €/hodina, za parkovanie pred nemocnicami sa platí!

BRATISLAVA / Pripravte si peňaženky. Od dnešnej polnoci sa za parkovanie pred najväčšími slovenskými nemocnicami platí. A to v bratislavskej Petržalke aj v Ružinove. A už dávnejšie je spoplatnené parkovanie aj pred bratislavskými Kramármi. Všetky tieto pracoviská sú súčasťou univerzitnej nemocnice Bratislava.

Parkovanie za €. Za hodinu

Poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja Tatiana Mikušová vyzvala súčasného riaditeľa Univerzitnej nemocnice (UNB) Miroslava Bdžocha, aby vysvetlil, čo všetko podnikol, aby zabránil spoplatneniu parkovania pred nemocnicami. Každá začatá hodina stojí 1 €.

Podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej súčasné vedenie vykonalo všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná, a preto je terajšie vedenie UNB povinné postupovať v jej zmysle," informovala Stano Maťašovská.

Petícia nepomohla

Aktivisti odovzdali už 12. novembra v podateľni riaditeľstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave petíciu s podpismi proti spoplatnenému parkovaniu pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke. Organizátorka petície Tatiana Mikušová vtedy povedala, že proti parkovnému pred bratislavskými nemocnicami sa v priebehu dvoch týždňov sa podpísalo 1 044 ľudí.

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda vyplýva UNB zo zmluvy z 22. decembra 2011. Univerzitná nemocnica v Bratislave podala v apríli 2012 v súvislosti so zákazkou k parkovacím miestam pred bratislavskými nemocnicami podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. UNB tak urobila po kritike lekárskych odborárov.

230 miest za 10 miliónov

Podľa zmluvy so spoločnosťou ZIPP-S chcú pri nemocnici v Ružinove vybudovať 230 parkovacích miest a rovnaký počet miest pri nemocnici Sv. Cyrila a Metoda. Spoločnosť vybrali na základe verejnej súťaže. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur.

"Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou," uvádza Lekárske odborové združenie v otvorenom liste. Odborové združenie zároveň tvrdí, že spoplatnenie parkovania bude tvoriť bariéru znemožňujúcu niektorým pacientom dostať sa bez platenia k zdravotnej starostlivosti. VIAC TU. 

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy