Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
MAPA. Pôda sa môže prepadnúť aj pod vašim domom!
Zdielať na

MAPA. Pôda sa môže prepadnúť aj pod vašim domom!

BRATISLAVA / Po zosuve pôdy v obci Banka pri Piešťanoch, kde sa zosunulo vyše 1 500 kubíkov pôdy, sa mnohým nad hlavou objavil otáznik, dalo sa tomu vôbec zabrániť? Nebývam aj ja náhodou na svahu, pod ktorým tečie neznámy prameň? Na to, či sú takéto nebezpečné svahy na Slovensku monitorované alebo nie sme sa spýtali odborníka a tu je odpoveď.

Pozrite si mapu rizikových oblastí na Slovensku TU.

Strmý svah zasypal aj príjazdovú cestu k rodinným domom a chatám. Za takúto pohromu bol zodpovedný prameň. Voda sa tu dlho zhromažďovala a svah to už nevydržal. Predstavte si,že sa jedného rána zobudíte a záhrada, do ktorej ste investovali nemalé peniaze, je preč!

Geológovia kritické územia monitorujú. Toto miesto na mape zaznačené nebolo, pretože zosuv tu nikto nepredpokladal. "Monitorujeme územie zhruba 20 km južne od miesta zosuvu. Je to výnimočná situácia vzhľadom na to,že to nie sú typické zeminy," vysvetľuje vedúci oddelenia inžinierskej geológie Pavel Liščák.

Riziková mapa

Podľa odborníka zlyhal aj ľudský faktor. "Nemajú tam vybudovanú kanalizáciu, to je prvý veľký problém. Ľudia potom nemajú kam vypúšťať nahromadenú vodu," dodáva Liščák.

Existuje aj mapa územia Slovenska, kde je náchylnosť na zosúvanie pôdy. Červená farba predstavuje najvyššie riziko, oranžová menšie riziko, žltá stredné, nuž a zelená najmenšie. Pozrite si na mape, či vám hrozí riziko. MAPU NÁJDETE TU.

"Najvážnejšie zosuvy máme vo flišovom pásme, ktoré je ohraničené na severe Slovenska," dodáva geológ.

Kritické oblasti Slovenska

Situácia je kritická aj v okolí Košíc a Prešova. "V Bardejove máme množstvo zosuvov. Všetky tieto mestá, ktoré sa nachádzajú v tom neogéne alebo tam kde je to flišové pásmo," upozorňuje Liščák.

Zosuvy sa netýkajú len východného Slovenska, rizikové je aj údolie Váhu. V Považskej Bystrici, pri Žiline a na okraji bradlového pásma. Prevencia je podľa vedúceho oddelenia inžinierskej geológie jednoduchá. "Ľudia by si mali uvedomiť, keď chcú stavať na tomto území, že treba nevyhnutne spolupracovať s inžinierskym geológom alebo geotechnikom," dodáva Pavel Liščák.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy