Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Je vám smutno za snehom? Na Orave majú z kalamity nočné mory
Zdielať na

Je vám smutno za snehom? Na Orave majú z kalamity nočné mory

NÁMESTOVO / Zatiaľ čo niektorí ľudia nadávajú, že snehu niet, hornooravské obce od radosti už skoro otvárajú šampanské. Napríklad dedinka Mútne v okrese Námestovo. Minulý mesiac zažila snehovú kalamitu, ktorá ju odrezala od sveta. A preto pri slove sneh príde viacerým obyvateľom nevoľno.

Bez kalamity

"Nepamätám si takú zimu. Je január a ja som v tričku," neskrýva prekvapenie obyvateľka obce Mútne. Keď v hornooravských dedinách v januári nesneží, tak z neba namiesto snehu, padajú peniaze.

"Takéto počasie vyhovuje rozpočtu," uviedol prednosta Mútneho Ján Bugaj. Pred mesiacom však bolo všetko inak. V priebehu štyroch dní prišla obec až o 7-tisíc eur. Nafúkaný sneh z ciest nestíhali obyvatelia odhŕňať. "Robotníci so strojmi museli pracovať doslova nonstop, pretože cesty boli neprejazdné každú hodinu," dodal Ján Bugaj.

Ušetria 5 eur za deň

Mútňania sú jarného počasia v januári nadšení. "Nemusíme odmetať sneh. Po ulici môžeme ísť bez problémov, nie je šmykľavo. Sme radi, že nesneží. Môžeme sa venovať iným činnostiam ako odpratávanie snehu. Je to tak dobre. Čo Pán Boh dal, je to tak dobre," vysvetľujú miestni.

Pri treskúcich mrazoch, napríklad -15, minú obyvatelia za deň na vykurovanie až dve vrecia uhlia. Teraz im stačí jedno vrece. "Ušetríme aj 5 eur denne," dodáva obyvateľka obce. Keď je slabá zima, pripomínajú si ju aspoň umelými cencúľmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy