Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Dorotka (1) je prvým dieťaťom narodeným v roku 2014!
Zdielať na

Dorotka (1) je prvým dieťaťom narodeným v roku 2014!

KOŠICE / Prvým dieťaťom, ktoré sa narodila v roku 2014 na Slovensku je Dorotka. Prišla na svet, 1 minútu po polnoci, na Neonatologickom oddelení v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Dorotka váži 3 400 gramov a meria 51 centimetrov. Išlo o spontánny pôrod. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Pôrodnosť na Slovensku klesá

Ak to takto pôjde ďalej, nebude nás mať kto v starobe doopatrovať. Aj tak sa dá zhrnúť výsledok nového prieskumu Slovenskej akadémie vied, ktorý sa týkal pôrodnosti na Slovensku. Dnes už vraj nie je problém z čoho dieťa živiť, ale s kým ho mať.

Vlani sa na Slovensku narodilo čosi vyše 60 tisíc detí. Demografici upozorňujú na to, že na udržanie slovenskej populácie by sa malo ročne narodiť raz toľko detí. "Ide iba o dobehnutie odkladu, ktorý súvisel so zmenou spoločenských podmienok po nežnej revolúcii. Nejde o nárast," vysvetľuje riaditeľ Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV Gabriel Bianchi.

"Každý má ideál 2 deti. Ten sa ale nenapĺňa," dodáva Ivan Lukšik z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. Prečo Slováci dieťa odkladajú? Dnes to už vraj nie je o peniazoch. Čakajú skrátka na ten správny moment, kedy už zatúžia po detskom plači. Viac TU.

Úrazy na Nový rok

Žiaľ, začiatok roka 2014 priniesli aj smutnejšie prípady v slovenských nemocniciach ako pôrod. Úrazové pracoviská počas prvých 6 hodín Nového roka ošetrili celkovo 30 "čerstvých" prípadov. Išlo prevažne o mladých ľudí. 5 z nich utrpeli úrazy po manipulácii s pyrotechnikou. Krátko po polnoci navštívili ambulanciu Kliniky úrazovej chirurgie na Rastislavovej 43 dvaja Košičania a jeden pacient bol privezený z Popradu.

Dvom z nich museli chirurgovia amputovať celé prsty aj niektoré články prstov. Oddelenie urgentného príjmu na TRiede SNP ošetrilo dvoch pacientov zasiahnutých pyrotechnikou. Jedného z nich museli hospitalizovať na Neurochirurgickej klinike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy