Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dnes nie je problém, z čoho dieťa živiť, ale s kým ho mať
Zdielať na

Dnes nie je problém, z čoho dieťa živiť, ale s kým ho mať

BRATISLAVA / Ak to takto pôjde ďalej, nebude nás mať kto v starobe doopatrovať. Aj tak sa dá zhrnúť výsledok nového prieskumu Slovenskej akadémie vied, ktorý sa týkal pôrodnosti na Slovensku. Dnes už vraj nie je problém z čoho dieťa živiť, ale s kým ho mať.

Ideál dvoch detí sa nenapĺňa

Vlani sa na Slovensku narodilo čosi vyše 60 tisíc detí. Demografici upozorňujú na to, že na udržanie slovenskej populácie by sa malo ročne narodiť raz toľko detí. "Ide iba o dobehnutie odkladu, ktorý súvisel so zmenou spoločenských podmienok po nežnej revolúcii. Nejde o nárast," vysvetľuje riaditeľ Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV Gabriel Bianchi.

"Každý má ideál 2 deti. Ten sa ale nenapĺňa," dodáva Ivan Lukšik z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV. Prečo Slováci dieťa odkladajú? Dnes to už vraj nie je o peniazoch. Čakajú skrátka na ten správny moment, kedy už zatúžia po detskom plači.

Najviac detí sa rodí práve na jeseň

"Prvorodičky majú 27 rokov. Ale potom problém je, že nevedia nájsť toho správneho partnera," hovorí Bianchi. Podľa údajov Štatistického úradu sa najviac detí rodí práve na jeseň. Čiže teraz. A podľa štatistickej kalkulačky by sa dnes malo narodiť zhruba 144 detí.

"Na Vianoce si dajú darček, že nepoužijeme antikoncepciu a tým pádom sa narodí viac detí. Keď vonku prší, ostanú doma a potom je už len krôčik k tomu, aby sa milovali," vysvetľuje sexuologička Danica Caisová.

Do pôrodov sa veľmi nechce ženám zo západného Slovenska. Ešteže máme Oravu. V takej Oravskej Leskej pribudlo vlani k zhruba trom tisícom obyvateľov až 64 novorodencov.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy