Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Blacklist lekárov. Tí, čo zlyhali, si už neškrtnú
Zdielať na

Blacklist lekárov. Tí, čo zlyhali, si už neškrtnú

BRATISLAVA/ŠTRASBURG / Lekári, ktorí prídu o licenciu si už nebudú môcť zbaliť veci a otvoriť si ambulanciu v inej krajine. Stáva sa totiž, že pokiaľ doktor v nejakej krajine zlyhá a zakážu mu vykonávať svoje povolanie, môže v ňom pokračovať za hranicami. S čistým štítom. A práve tomu sa snaží Európska komisia zabrániť vytvorením akéhosi čierneho zoznamu lekárov.

Návrh má chrániť pacientov

Návrh Európskej komisie má ochrániť pacientov.Týkať sa má všetkých doktorov a lekárov, ktorí zlyhali. A to napríklad pri pôrode. jednoducho ak zanedbali zdravotnú starostlivosť a prišli o svoju licenciu alebo boli právoplatné odsúdení. 

Slovenskí lekári, ktorí zlyhali odchádzali do Česka, rakúski do Nemecka a opačne. A presne tomuto chce únia zabrániť. Vytvoriť tak má tzv. blacklist európskych lekárov.

Nový informačný systém

Ak by si lekár chcel otvoriť ambulanciu ešte pred tým, ako dostane povolenie, sa úradníci budú musieť presvedčiť o tom, či sa v tomto spomínanom zakázanom zozname nenachádza. Pomôcť má pritom aj nový informačný systém, do ktorého by mali mať prístup všetci úradníci z členských krajín únie. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy