Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vianoce na romantickom mieste, ako z rozprávky
Zdielať na

Vianoce na romantickom mieste, ako z rozprávky

Vianoce sú plné pohody, ale aj stresu. Všetko sa to začína už niekoľko dní predtým naháňaním sa po obchodoch. Dá sa to však aj inak, bez stresu, naozaj v pohode. Napríklad na chalupe pod lesom. Jednu takú sme našli v Lačnove na úpätí Braniska. Je to dedinka, ktorá už síce zanikla, ale po jej obyvateľoch tam ostali idylické chalupy.

Netušia, čo je to predvianočný zhon

V rodinke Strakovcov sú Vianoce na chalupe rodinnou tradíciou. Najkrajšie sviatky v roku v lone prírody pod lesom by nevymenili za nič na svete. Na chalupe sú už niekoľko dní.

A tak ani len netušia, čo je to mestský predvianočný zhon. Pri teple rodinného krbu si vychutnali aj Štedrú večeru. Šarišsko-zemplinske zvyky i tradičné jedlá.

"Šalát, ryba, kapustnica," vymenováva Ladislav. Do malebného prostredia, kde majú sneh i keď v okolí ho niet prišli na Vianoce i dcéry zo zahraničia. Jedna z nich aj so svojim francúzskym manželom. Ten si vianočnú idylku na pravej slovenskej chalupe pochvaľoval.

Mesiac na dosah ruky

Lačnov už roky nie je dedinou. Pôvodných obyvateľov nahradili chalupári. A navyše je pamiatkovo chránený. Ak je obloha bez mráčika po zotmení tu vidieť azda všetky hviezdy a mesiac akoby bol na dosah ruky.

To sa vám pri mestských svetlách stáť nemôže. A navyše v chalúpke, ktorú Strakovci už desiatky rokov dedia z pokolenia na pokolenie, no hotová romantika.

Téme sa venuje reportér Vlado Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy