Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kriminalita: Rozprávky verzus realita
Zdielať na

Kriminalita: Rozprávky verzus realita

BRATISLAVA / Pre vianočné sviatky je typické masívne sledovanie rozprávok v televízii. Mnohé kultové príbehy, či skôr drvivá väčšina, sú zápasom dobra a zla. Ak sa na ne pozrieme takým nerozprávkovým okom, môžeme povedať, že o kriminálne činy v takýchto rozprávkach nie je núdza. Teraz vám preto ponúkneme alternatívny pohľad na rozprávky, ktoré formovali naše vnímanie spravodlivosti.

Čo taký Kocúr v čižmách?

Škriatok zo Zlatej priadky, ktorý chudobnej dievčine pomohol získať zlato a trón kráľovnej, aby jej po rokoch násilím chcel zobrať dieťa, na konci príbehu zmizne. Bez trestu.

"Z hľadiska trestného práva by sme sa nad tým mohli zamyslieť, či je dobro naozaj dobré a zlo zlé," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. A čo taký hrdina ako Kocúr v čižmách? Kráľa si získal, keď mu priniesol na dvor jeho vlastné bažanty a zajace. Namiesto stíhania pre pytliactvo neskôr panovníka uviedol do omylu, keď mu tvrdil, že jeho pán Matej je bohatý muž, ktorý si nakoniec zoberie princeznú. Čistý podvod a opäť bez trestu.

Po rozpáraní vlka, bola živá a zdravá

"Vždy je tam prítomný fenomén trestnej činnosti, od ublíženia na zdraví, až po vraždy či krádeže," dodáva Kurilovská. Šikovný advokát by iste pred súdom vysekal vlka z kultovej Červenej čiapočky. To, že mal zožrať dievčatko i starú mamu, tvrdili dve údajne poškodené ženy. Najmä výpoveď babičky však mala trhliny: v úvode rozprávky ju trápila choroba, no po rozpáraní vlkovho brucha, bola živá a zdravá.

"Hľadáme všetky možnosti, ako pomôcť svojím klientom, ale pod vplyvom tých rozprávok toto verejnosť od nás neočakáva: Tak odsúdi aj advokáta," tvrdí advokát Ondrej Mularčík.

Neberte spravodlivosť do vlastných rúk

Podľa advokáta chcú ľudia podobne ako v rozprávkach uveriť tomu, že pred súdom stojí zločinec. V prípade oslobodzujúceho verdiktu potom vnímajú súdy ako zlé. Policajné uznesenia pritom podľa advokáta neraz pripomínajú rozprávky.

A je tu ešte jedna vec, ktorá deformuje vnímanie reality. Mnohí rozprávkoví hrdinovia zoberú spravodlivosť do vlastných rúk a potrestajú zloducha. Podľa advokáta si však z toho v skutočnosti netreba brať príklad, inak sa z obete môže stať vinník.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy