Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pozor na podvodníkov. Koledníci-smetiari žobrú od ľudí peniaze
Zdielať na

Pozor na podvodníkov. Koledníci-smetiari žobrú od ľudí peniaze

BRATISLAVA / V predvianočnom čase sa každoročne objavujú podvodníci, ktorí využívajú obmäkčené srdcia najmä dôchodcov. Aj teraz ste možno videli takzvaných koledníkov - smetiarov. V ich uniformách žobrú od ľudí peniaze.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Peniaze žobrú od starších ľudí

"Falošných smetiarov od tých pravých je veľmi ťažko rozoznať, pretože tie pracovné odevy sú dnes veľmi podobné," informuje generálny riaditeľ OLO Roman Achimský. Falošných smetiarov alias troch kráľov koledníkov, sa vlani podarilo nakrútiť nášmu kolegovi.

Zábery zachytávajú mužov v uniformách odpadovej spoločnosti ako žobrú peniaze prevažne od starých dôverčivých ľudí ako poďakovanie zato, že im odvážajú smeti. Potom ako sa video zmedializovalo a prišlo sa aj na identitu jedného z falošných smetiarov zo Zlatých Klasov, mnohí si mysleli, že podvodníci skončili. No objavili sa opäť.

Parazitujú na dobrom mene

Skutoční smetiari nemajú dôvod chodiť dovnútra bytoviek či domov a už vôbec nie pýtať od vás peniaze. "Niekedy v minulosti to bolo možno bežné, že sa takýmto spôsobom ľudia zavďačili svojim smetiarom, ale tieto doby už dávno pominuli a dnes je to už iba zneužívanie tejto tradície na svoj vlastný prospech," dodáva Achimský.

Odpadová spoločnosť eviduje 5 prípadov. Tí , ktorí zistia ,že dali peniaze falošným smetiarom, sa na políciu neobrátia. Ide totiž len o priestupok. Falošní smetiari tak parazitujú na dobrom mene firmy a jej čestných zamestnancoch.

Najlepšou prevenciou pred falošnými smetiarmi je jednoducho neotvoriť dvere, alebo takisto ako pri falošných elektrikároch či plynároch, vypýtať si zamestnanecký preukaz.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy