Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zamestnanci prehovorili o pitkách a šikane v detskom domove
Zdielať na

Zamestnanci prehovorili o pitkách a šikane v detskom domove

KOLÁROVO / Na verejnosť sa dostala kauza, v ktorej vystupuje miestny šéf Smeru v Kolárove Vlastimil Džupon. Ide o podozrenie z popíjania s deťmi, ohrozovanie mravnej výchovy a trestné stíhanie pre sexuálne zneužívanie. Všetko sa to malo odohrávať v detskom domove v Kolárove. Ako prvý priniesol informácie o tejto kauze denník Sme.

Pitky a šikana

Popíjenie s deťmi, ohrozovanie mravnej výchovy, sexuálne zneužívanie, rozbité väzby medzi vychovávateľmi a deťmi. Zamestnanci detského domova v Kolárove už viac nechcúmlčať.

To má byť podľa denníka SME výsledok polročnej práce nového vedenia v detskom domove. O prípad sa začala zaujímať aj kontrola Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny či komárňanská polícia.

Inklinoval k telesným trestom

O problémoch hovorí viacero súčasných aj bývalých zamestnancov. Upozorňujú, že problémami nestojí nedávno odvolaná riaditeľka Silvia Vadkertiová, ale hlavne jej zástupca Vlastimil Džupoň. Miestny šéf Smeru podľa SME viedol domov za prvej vlády Roberta Fica.

Iklinoval podľa zamestnancov k telesným trestom. "Mal dokonca vyhradeného človeka, ktorý deti občas bi," hovorí jeden zo zamestnancov.
Niektoré dievčatá ostrihal do hola a chlapcom zvyokol zvesiť dvere na izbách či WC. "Pán Džupon často opakoval, že týmto deťom nič netreba, lebo z nich aj tak nič nevyrastie." povedal pre denník SME jeden zo zamestnancov.

Deti kontrolórom Ústredia práce povedali, že v jednej zo skupín sa pil alkohol, "ktorý priniesli pán vychovávateľ a pán zástupca“. Zamestnanci domova denníku SME potvrdili, že počuli o večierku, na ktorom sa mal zástupca riaditeľa s deťmi opiť v jednom z rodinných domčekov. Podozrenie zo sexuálneho zneužívania nikto zo zamestnancov nepotvrdil.

Obťažovanie rádovej sestry

Na jednej z konferencií, ktorú organizoval Detský domov v Kolárove pozvali viacerých zahraničných hostí. Jeden z domovov zastupovala rádová sestra. "Chorvátsku stranu tam zastupovala rádová sestra Ilena. V hoteli, kde boli ubytovaní, jej navrhoval aktivity, ktoré boli voči mníške absolútne neprijateľné," povedal jeden zo zamestnancov pre denník SME

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy