Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
List teroristu z leopoldovskej basy: Bojím sa mučenia!
Zdielať na

List teroristu z leopoldovskej basy: Bojím sa mučenia!

LEOPOLDOV / Za mrežami leopoldovskej väznice sedí už takmer osem rokov muž, ktorý doteraz nebol odsúdený. Ide o Čečenca, ktorého Rusi považujú za teroristu. On sám tvrdí, že ide o vykonštruované obvinenia Ruských úradov. Do našej redakcie poslal list, v ktorom opisuje svoj príbeh nekonečného zadržiavania.

farba farba farba farba farba farba

List z väzenia

"Nachádzam sa tu, nakoľko Generálna prokuratúra Ruska požiadala Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky aby ma vydal do Ruska," píše sa v liste väzneného Čečenca. ÚPLNÉ ZNENIE PRILOŽENÉ VYŠŠIE.

"Tento muž bol obvinený z viacerých trestných činov a to najmä z trestného činu banditizmu, ktorý majú v trestnom poriadku Ruskej federácie, z ohrozovania života, ujmy na živote, krádeže a lúpeže," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevovoá.

Svedectvo po mučení?

"Nezavraždil som a nedokázal by som to spraviť." Takto pred ústavným súdom v roku 2009 vypovedal samotný Anzor Čentiev. Hovoril o tom, že obvinenia voči nemu sú v Rusku vykonštruované.

Ruské obvinenia totiž hovoria, že ešte počas vojny v Čečensku, mal zabiť dvoch dôstojníkov. Aj keď priznáva, že vo vojne bojoval, obvinenia zo zabitia vojakov jednoznačne odmieta. "Obvinenia voči nemu boli vyhotovené na základe výpovede človeka, ktorý bol podľa všetkého tiež mučený, aby takto vypovedal," uviedol právny zástupca Anzora Čentieva.

Pochybné dôkazy

"Neexistuje žiadna dokumentácia o tom, žeby boli skutočne teroristi a už vôbec nie sú žiadne dôkazy. A vyzerá to ako tisícky iných vyfabrikovaných prípadov voči Čečencom," povedala ľudskoprávna aktivistka Hana Demeterová.

Na Slovensku preto požiadal o azyl. O tom sa však už roky vedú spory. A Čečenec namiesto pobytu v azylovom tábore, sedí aj bez rozsudku v base. "Obvinených ľudí pre obzvlášť závažné trestné činy môžu vo väzbe držať len 5 rokov. A mňa držia už skoro 8," píše sa v liste, ktorý poslal Čentiev do redakcie spravodajstva televízie JOJ.

Bojí sa mučenia a smrti

"Neviem o žiadnom inom prípade a nevie o tom ani nikto z mojich známych, aby niekde v demokratickom štáte držali niekoho vo väzbe bez súdu a bez vyšetrovania," dodáva Hana Demeterová.

V tomto prípade ale nastáva patová situácia. Zadržiavaní Čečenec späť do Ruska nechce. Obáva sa mučenia a smrti. Naopak naše úrady ho tu tiež zjavne nechcú. Spoliehajú sa na ruské garancie.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy