Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Do nemocnice sa invalidi nedostanú, chýbajú peniaze
Zdielať na

Do nemocnice sa invalidi nedostanú, chýbajú peniaze

MEDZILABORCE / Na poliklinike v Medzilaborciach sa už niekoľko dní nemôžu dostať pacienti s telesným postihnutím k svojim lekárom. Jediné dvere, cez ktoré mohli vojsť do budovy na invalidnom vozíku, sú už niekoľko dní zaklincované. Rozdeľujú budovu na dve časti a každá má iného majiteľa. Tí sa však nevedia dohodnúť na peniazoch a vozičkári tu teraz prežívajú každý deň hotovú drámu.

Vozíčkár bez šance

Pán Jozef potrebuje ísť na ošetrenie na chirurgiu. Pred dverami v medzilaboreckej nemocnici však jeho cesta končí. "To je strašné! Volali sme do nemocnice, prečo je zamknuté, prečo sa nemôžeme dostať dnu. Dôvodom sú vraj ich spory, ktoré majú medzi sebou," opisuje túto absurdnú situáciu vozíčkar Jozef.

"Pri dverách končí cesta k chirurgovi. Pritom cez tieto dvere potrebujeme prechádzať každý deň," vysvetľuje zamestnankyňa nemocnice v Medzilaborciach.

Peniaze a opäť peniaze

Majiteľom jednej časti polikliniky je súkromný podnikateľ, druhá časť patrí mestu. Dvaja majitelia, dve budovy a jedny dvere, ktoré ich spájajú. Bezbariérový vstup do budovy je však iba v časti, ktorá patrí mestu. A lekárov majú vozičkári paradoxne v tej druhej časti. Tam sa ale kvôli zamknutým dverám dostať nemôžu.

"Je to detinské a nevhodné. Vidí sa mi to nelogické, pretože vozičkári musia chodiť dookola. Keď išli predtým na očné alebo na zubné vyšetrenie, mali to blízko," myslí si primátor mesta Medzilaborce Ivan Solej.

Nevedia sa dohodnúť

Majitelia oboch častí polikliniky sa nevedia dohodnúť na zmluvných podmienkach. "Tento problém nastal vtedy, keď chcel druhý majiteľ od mesta 1 800 eur ako paušálne náhrady za teplo. My sme to však odmietli," vysvetľuje primátor Ivan Solej.

Súkromný podnikateľ odmietol hovoriť na kameru, no mimo nej nám vysvetlil, že dvere sú zamknuté preto, že nemá kto zaplatiť upratovanie, údržbu a svietenie v prechodovej časti.

Vozičkára vyniesli

Majiteľa budovy sme sa opýtali, či si uvedomuje, že vozíičkárom sťažil prístup k lekárom. Ten nás však ubezpečil, že o pacientov na vozíku bude postarané. Pán Jozef musel kvôli zamknutým dverám absolvovať dramatickú cestu na ošetrenie.

Preniesť ho museli chlapi zo stavebnej firmy, ktorí na poliklinike pracujú a vôbec netušili, o čo ide. "Pevne verím, že túto situáciu vyriešime a budeme to brať ako zlú vec, ktorá sa udiala, ale nie našim pričinením," dodal primátor mesta Medzilaborce Ivan Solej.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy