Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Značka pre vozíčkarov? Invalidný vozík nemusí stačiť
Zdielať na

Značka pre vozíčkarov? Invalidný vozík nemusí stačiť

BRATISLAVA / Viete ako vyzerá vyhradené parkovanie pre invalidov. Je to obdĺžniková značka modrej farby, s obrázkom invalidného vozíka a písmenom P. Malo by byť jasné, pre koho je toto miesto určené. Ale! Nie každý človek odkázaný na invalidný vozík tam smie parkovať.

Každý pohyb jej spôsobuje bolesti

"Že nemám amputované nohy, ani nie som slepá, takže nemám právo na parkovací preukaz," sťažuje sa pani Dáša. Pani Dáša už niekoľko rokov bojuje so silnou poruchou štítnej žľazy. Morbídna obezita jej trvale poškodila kolená a každý pohyb jej spôsobuje obrovské bolesti.

Navyše trpí dýchavičnosťou. Preto sama nie je schopná prejsť ani 10 metrov! Potvrdzuje to aj lekárska správa, ktorú máme k dispozícii. Pre naše úrady ale nie je dostatočne postihnutá! "Posudkový lekár zhrnutím týchto diagnóz vyhotoví posudok a toto je jednoznačne dominantné pri rozhodovaní úradov práce," hovorí hovorca Ústredia práce Peter Zeman.

Do autobusu by sa asi ani nevošla

Dášine postihnutie vypočítali na 50 percent. Je teda presne pod čiarou úradných tabuliek. "50 percent to je tá dolná hranica," dodáva Zeman. "Neviem, komu také niečo prináleží, keď už nie ľuďom, ktorí sú na ten vozík odkázaní," povedala Dáša.

Pre chorobu je z nej naozaj mohutná žena. Otázne je, či by sa aj so špeciálne vyrobeným vozíkom do úzkej chodby v autobuse vôbec vošla. Navyše mnohé verejné dopravné prostriedky stále nie sú bezbariérové. Rozhodnutie úradu je pre ňu nepochopiteľné. Veď nežiada peniaze, len kus papiera, ktorý by jej uľahčil život.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy