Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Iveta má nárok na úrazovú rentu. Nedostane však nič
Zdielať na

Iveta má nárok na úrazovú rentu. Nedostane však nič

Predstavte si, že by vám jedného dňa prestali slúžiť obidve ruky a všetko, čo by ste do nich chytili by vám vypadlo na zem. Pani Iveta zo Stakčína sa už s touto diagnózou zmierila. S čím sa ale zmieriť nedokáže, je fakt, že aj keď má chorobu z povolania, sociálna poisťovňa jej nevyplatila nič, aj keď na to mala nárok. Pozrite sa, prečo...

Na peniaze síce má nárok, ale nemá nárok na ich vyplatenie. S takýmto tvrdením Sociálnej poisťovne si nevie dať rady pani Iveta. "Tomu nerozumiem. V jednom bode mám nárok na úrazovú rentu a v druhom bode nemám nárok na úrazovú rentu," hovorí zúfalá Iveta.

Nárok na úrazovú rentu

Iveta po niekoľkoročnej práci v sninskom podniku má choré obe ruky. "Som bola na Klinike pracovného lekárstva vyšetrená a bola mi určená choroba z povolanie. Bolesti, večer keď si ľahnem tak neviem, kde mám ruky položiť. Či napravo, či naľavo," hovorí Iveta.

Aj keď si Iveta papiere zo Sociálnej poisťovne prečítala stokrát, ani za svet nevedela rozlúštiť, či teda peniaze dostane alebo nie. Momentálne musí vyžiť zo 130 eur mesačne. To je totiž výška invalidného dôchodku, ktorý poberá. Peniaze z renty by jej veľmi pomohli. "Ak poškodený poberá invalidný dôchodok, tak suma úrazovej renty sa znižuje o sumu tohto invalidného dôchodku," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Iveta má smolu...

V Ivetinom prípade to znamená jediné. Má smolu. Jej invalidný dôchodok je totiž len o pár eur vyšší ako jej bola vypočítaná výška úrazovej renty. "Takýto poistenec nedostane nič. Sociálna poisťovňa inak ani postupovať nemohla," dodáva Višváder.

Iveta tvrdí, že voči tomuto rozhodnutiu poisťovne sa už dvakrát odvolala. Vníma ho ako obrovskú krivdu. Sociálne poisťovňa si však za svojím konaním stojí. "Toľké odrobené roky, máte 60% postihnutie na ruky a Vám nepatrí nič," dodáva Iveta.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy