Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Bratislavský kraj
Zdielať na

VOĽBY DO VÚC. Konečný výsledok 2. kola - Bratislavský kraj

BRATISLAVA / Súboj pravice a ľavice. V Bratislavskom samosprávnom kraji sa dnes v druhom kole volieb predsedu stretli Pavol Frešo a Monika Flašíková Beňová.

Výsledky 2. kola

Kandidát Zisk v %
Pavol Frešo74,24
Monika Flašíková Beňová25,75
Volebná účasť17,89
Spočítané hlasy100

Zdroj: ŠÚ SR

Sľub roka? Cyklomost

Staronový predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sľubuje v tomto volebnom období okrem iného napríklad postaviť cyklomost do Angernu či pokračovať v rozširovaní integrovanej dopravy.

Frešo v druhom kole regionálnych volieb získal 74,24 percent hlasov, teda za neho hlasovalo 74 132 voličov. Porazil tak svoju protikandidátku Moniku Flašíkovú Beňovú, ktorej v druhom kole odovzdalo hlas 25,75 percent voličov, získala tak 25 714 hlasov. ČÍTAJTE AJ TU.

Pravica vs. ľavica

Pavol Frešo kandidoval za SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených. Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová kandidovala za Smer-SD.

V prvom kole volieb získal Frešo 57 777 hlasov (48,38 percenta hlasov), Flašíková Beňová získala 28 781 hlasov (24,1 percenta hlasov). Celková účasť voličov v Bratislavskom kraji dosiahla 21,65 percenta.

Smer prepadol

Zvolený kandidát bude predsedať novému zastupiteľstvu, v ktorom má väčšinu pravicová koalícia v zložení Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana, Kresťanskodemokratické hnutie, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja, Občianska konzervatívna strana a Strana zelených.

V 44-člennom zastupiteľstve obsadí 34 kresiel. Druhou najväčšou skupinou budú nezávislí poslanci, ktorých občania do nového krajského zastupiteľstva zvolili šesť. Smer-SD bude mať jedného poslanca. Po jednom kresle budú mať aj Nezávislé fórum, Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska a Národ a spravodlivosť - Naša strana. ZLOŽENIE PARLAMENTU NÁJDETE TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy