Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nová značka by mala cyklistom zjednodušiť život
Zdielať na

Nová značka by mala cyklistom zjednodušiť život

BRATISLAVA / Od začiatku roka sa stalo už 422 dopravných nehôd s účasťou cyklistov. Najťažšie to majú predovšetkým v mestách, kde neraz musia kľučkovať medzi autami. Aj preto chce Ministerstvo vnútra aspoň trochu uľahčiť cyklistom život. Nová značka by mala uľahčiť jeden z najťažších cyklistických manévrov - odbočenie doľava na veľkej svetelnej križovatke.

Cyklisti musia byť v strehu

Aj cyklisti sa musia riadiť pravidlami cestnej premávky. Tie im hovoria, že na ceste sa majú držať čo najviac vpravo. Ak chcú ale odbočiť vľavo, musia kľučkovať pomedzi autá a byť v maximálnom strehu.

Chýbajúce cyklochodníky v niektorých mestách nahradili aspoň navádzajúce piktogramy. Na svetelných križovatkách možno od januára pribudne nová dopravná značka.

V zahraničí značka už funguje

"Značenie nepriame odbočenie vľavo znamená pre cyklistu, že má obísť križovatku," vraví hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Keratová.

V zahraničí funguje nepriame odbočenie vľavo už niekoľko rokov. A takto to bude fungovať v praxi: "Cyklista príde v pravom jazdnom pruhu ku križovatke, presunie sa na druhú stranu križovatky, kde sa zaradí do kolmého smeru jazdy na predchádzajúci smer jazdy a opäť počká na zelenú tak, aby mohol prejsť križovatku," vraví národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy