Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Harabin vysúdil 150 000 eur, riešením by bolo poistenie
Zdielať na

Harabin vysúdil 150 000 eur, riešením by bolo poistenie

BRATISLAVA / Peniaze, ktoré vysúdil Štefan Harabin od generálnej prokuratúry, s najväčšou pravdepodobnosťou zaplatíme z našich daní. Na Slovensku totiž nefunguje systém poistenia predstaviteľov verejnej moci. V zahraničí pritom za prípadné chyby prokurátorov platia poisťovne. Generálna prokuratúra sa však pokúsi s rozsudkom niečo urobiť.

Kauzu mal vysvetľovať Lipšic

Predseda Najvyššieho súdu podal žalobu po výroku bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý v roku 2008 verejne potvrdil, že prepis nahrávky medzi Harabinom a Bakim Sadikim je súčasťou dohľadového spisu.

Súd, ktorý exministrovi spravodlivosti priznal 150-tisíc eur, vo svojom výroku uvádza, že prokuratúra v konaní existenciu odposluchu poprela. Kauzu mal podľa neho vykonštruovať jeho predchodca na ministerskom poste Daniel Lipšic.

V Nemecku sú poistení

"Súd viackrát  žiadal prepis, odposluch aj spis, ale nepredložili, lebo nemajú... Čo mu to Ježiško zniesol na zem? Síce bol z KDH, tak mohol...," povedal predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin.

"Generálna prokuratúra zvažuje využiť všetky prostriedky na zmenu tohto rozhodnutia v občiansko-právnej veci," dodáva hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

V niektorých krajinách ako napríklad v Nemecku je pritom bežné, že štátni zástupcovia sú poistení pre prípadné škody, ktoré pri výkone svojho povolania spôsobia.

Je to osobný údaj

Ak sa potom stane, že niekoho stíhajú nezákonne, peniaze za prípadné odškodnenie idú z tejto poistky. V Slovenskej asociácii poisťovní nás informovali, že v minulosti prebiehali debaty o podobnom systéme poistenia pre sudcov.

Problémom však bola maximálna výška plnenia, na ktorú štát odmietol akceptovať. Ani generálna prokuratúra s povinným poistením svojich pracovníkov nesúhlasí.

Prokurátorom však nebráni nič, aby sa poistili individuálne. Generálna prokuratúra však nepovedala, či bol jej bývalý šéf proti škodám spôsobeným pri výkone povolania poistený. "Lebo je to osobný údaj," hovorí Predajňová.

150 tisíc za prepis telefonátu

Odškodné 150-tisíc eur musí Generálna prokuratúra SR zaplatiť šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi za potvrdenie prepisu jeho telefonátu s Bakim Sadikim z roku 1994.

Rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave, ktorý vysoké odškodné Harabinovi priznal pred rokom, teraz potvrdil krajský súd. Verdikt je tak právoplatný a nedá sa už proti nemu odvolať. Okrem odškodného musí Generálna prokuratúra SR vykryť Harabinovi aj trovy právneho zastúpenia vo výške takmer 8 800 eur.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy