Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekárka kritizovala Harabina, ten chce odškodné 100-tisíc €
Zdielať na

Lekárka kritizovala Harabina, ten chce odškodné 100-tisíc €

BRATISLAVA / Vyšetrovanie údajného ohovárania predsedu Najvyššieho súdu pokračuje. Lekárka, ktorá sa ho mala vo verejnej diskusii dopustiť, bola tento týždeň vypovedať na polícii. Zatiaľ je stále v pozícii svedka. Štefan Harabin, ktorý od nej žiada 100-tisíc eur, opakuje, že v tomto prípade trestné oznámenie nepodával.

Žaloba na krku

Psychiatrička Renáta Papšova sa vlani v apríli zúčastnila verejnej diskusie k stavu justície, ktorú v emotívnom prejave označila za chorú. Spomínala aj údajné perzekúcie zo strany šéfa Najvyššieho súdu. Časť jej vyjadrenia neskôr vo svojom dokumente odvysielala verejnoprávna televízia. Štefan Harabin reagoval žalobou na 100-tisíc eur. Od média i samotnej lekárky. Najnovšie sa prípadom zaoberá aj polícia. Dôvodom má byť ohováranie.

"Nie som si toho vedomá, hodnotila som justíciu ako takú. Povedala som len svoj hodnotiaci úsudok," hovorí psychiatrička a svedkyňa prípadu Renáta Papšová.

Terč kritiky

Štefana Harabina sme požiadali o stanovisko. Namiesto neho nás pozval na októbrové verejné pojednávanie, aby sme si vytvorili vlastný názor. Prostredníctvom svojej kancelárie tiež zopakoval, že žiadne trestné oznámenie osobne nepodával.

V priebehu týždňa sa pritom objavil na tlačovej konferencii, kde zdôraznil, že vždy koná v súlade so zákonom. "Som terčom rôznych kritík. Nie som školený, ako ostatní politici," povedal Harabin.

Prepustiť, ak sa dá

Doktorka Renáta Papšová liečila bývalého sudcu Najvyššieho súdu Juraja Majchráka, ktorý pred dvomi rokmi spáchal samovraždu. Rovnako bola jej pacientkou bratislavská okresná sudkyňa Marta Lauková, ktorú preslávil odkaz „Prepustiť, ak sa dá“. Ten jej mala nechať na stole predsedníčka súdu, keď rozhodovala o väzbe. Sudkyňa sa následne sťažovala na problémy v práci a po niekoľkých mesiacoch na maródke zomrela.

"Povedala som svoj hodnotiaci úsudokm ktorý som sa dozvedela pri výkone svojho lekárskeho povolania," dodala Renáta Papšová.

Kritika polície

Údajné ohováranie doktora Harabina, pre ktoré môže ísť páchateľ za mreže až na dva roky, má teraz v rukách policajný vyšetrovateľ. Ich nedostatočné odborné vzdelanie v minulosti, Harabin ako minister spravodlivosti, v minulosti kritizoval. "Keď nebudeme mať v radoch vyšetrovateľov geológov, teológov, hráčov na hoboji a učiteľov telocviku," uviedol predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy