Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ako hlasujú naši poslanci? Na znamenie!
Zdielať na

Ako hlasujú naši poslanci? Na znamenie!

BRATISLAVA / Počas októbrovej schôdze parlamentu poslanci dokopy hlasovali až 276-krát. Prijali desiatky noviel zákonov, a naopak, mnoho iných návrhov zamietli. Všetky strany majú systém, aby pri takom množstve dokumentov vždy vedeli, o čom práve rozhodujú. Takto to funguje.

Poslanec špecialista

V súčasnosti nie je možné, aby sa každý poslanec detailne vyznal v každej oblasti. Preto majú strany na to svojich špecialistov. Jeden sa zaoberá školstvom, druhý pôdohospodárstvom, tretí daňami a pred začiatkom schôdze si každý to svoje stráži a sleduje návrhy zákonom.

Niektoré návrhy sú jasné a o ďalších sa počas schôdze debatuje. Je to preto, že strany robia rôzne taktické manévre. Do návrhov tak dávajú aj pozmeňujúce návrhy, protinávrhy a kontra návrhy.

Hlasujú na znamenie

Daný špecialista situáciu vyhodnotí, následne sa kluby pred hlasovaním poradia, či daný návrh podporia. Poslanci, ktorí nie sú na danú tému špecialisti, dajú na odporúčanie poslanca. Počas hlasovania už poslanci používajú známe heslá, aby dali svojim kolegom najavo, či majú hlasovať za, proti alebo sa zdržať hlasovania.

Týmto sa poslanci snažia predísť schváleniu chaotického zákonu, ktorý by bol nevykonateľný. "Aj keď to niekto zosmiešňuje, je to mechanizmus ktorý funguje vo všetkých parlamentoch sveta. Chceme sa tak vyhnúť vzniku kolízii v niektorom zákone," dodal poslanec za SMER-SD Ján Podmanický.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy