Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dávku v hmotnej núdzi si bude potrebné odpracovať
Zdielať na

Dávku v hmotnej núdzi si bude potrebné odpracovať

BRATISLAVA / Ste bez peňazí, nemáte z čoho žiť a živiť svoju rodinu? Od budúceho roka budú platiť nové pravidlá vo vyplácaní dávok v hmotnej núdzi. O zmenách rokoval parlament.

Koordinátor rozhodne...

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych, vecí a rodiny zarába menej ako 194 eur (čo je životné minimum) viac ako 180 000 Slovákov. Ak k nim pripočítame aj rodinných príslušníkov, biedu u nás trie až 355 000 Slovákov.

Výška základnej dávky je 60 eur a 50 centov. Tá sa môže navýšiť o ďalšie príplatky, čo závisí od toho, či máte aj rodinu. Od nového roka by sa však základná dávka mala viazať na aktivačnú prácu. Teda úrad peniaze vyplatí až potom, ako preukážete, že ste v danom mesiaci odpracovali aspoň 32 hodín v obci.

"Úlohou starostov bude prideliť jednotlivým ľuďom jednotlivé práce a úlohou koordinátorov bude organizovať rozmiestnenie ľudí a kontrolovať, ako sa pridelených úloh zhostili. Koordinátor bude teda v konečnej mire ten, ktorý dá podpis pod to, aby konkrétnemu poberateľovi bola dávka pridelená," hovorí minister práce Ján Richter.

Zákon je vraj protiústavný

A dodáva: "Som rád, že sa mi podarilo pre hmotnú núdzu presadiť valorizáciu, ktorá tu predtým nebola. I keď to nie sú nejaké veľké peniaze."

Podľa opozície je zákon protiústavný. Exminister práce Jozef Mihál sa odvoláva na Ústavu, podľa ktorej má každý človek v hmotnej núdzi právo na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Protiústavnosť vidí v tom, že ak človek odmietne túto prácu, toto mu zabezpečené nebude.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy