Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor! Dnes v noci sa mení čas, viete prečo?
Zdielať na

Pozor! Dnes v noci sa mení čas, viete prečo?

BRATISLAVA / Prišiel deň, keď si opäť budeme musieť dať pozor na hodinky. Nie že by nám hrozila ich strata alebo ukradnutie, skôr riskujeme meškanie, či naopak, priskorý príchod do práce. Zase sa u nás bude striedať letný a zimný čas. Na ten druhý prejdeme už túto nedeľu. Prečo sa tento zvyk u nás stále dodržiava a kedy by sme už mohli mať iba jeden univerzálny čas?

Na Slovensku už 34 rokov

Najskôr o hodinu dopredu, potom zase o hodinu dozadu a takto sa to u nás strieda každých 6 mesiacov už 34 rokov. História zmeny času však siaha ešte oveľa ďalej do minulosti. Princíp podobný letnému času spomenul už Benjamin Franklin v roku 1784. Chcel aby ľudia chodili skôr spať a aby aj skôr vstávali. "V minulosti bolo akékoľvek použitie energie, ktorá dodávala svetlo, veľmi drahé. Preto je logické, že sa zmena času zaviedla," vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Ďalších 130 rokov však trvalo, kým Franklinova myšlienka dospela k tomu, ako zmenu času poznáme dnes. V roku 1916 sa do experimentu s posúvaním hodinových ručičiek zapojilo Švédsko, Rakúsko-Uhorsko, Nemecko a Anglicko. "Švédi tento experiment využili len na jeden rok a potom sa vrátili k jednotnému času. Ostatné krajiny, najmä tie v strednej Európe, ho začali sporadicky využívať," dodáva Nádaská.

Lezie vám to na nervy?

Pravidelné striedanie zimného a letného času prišlo až v roku 1979. No a s úsmevom by sme mohli povedať, že odvtedy lezie ľudom na nervy. "Veľmi sa mi to nepozdáva, športuje a preto som rada keď je svetlo čím dlhšie. Malo by sa to zrušiť, ja v tom nevidím zmysel," povedali nám oslovení ľudia na ulici. S rušením letného a zimného času, to ale také ľahké nie je. Aby sme na Slovensku, mohli používať jeden univerzálny čas, museli by sa na tom svorne zhodnúť všetky štáty Európskej únie.

Zmení sa to?

"Týmto spôsobom sa zabezpečuje to, aby sa vyhlo chaosom na letiskách, v telekomunikáciách a v informačných systémoch," povedal hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Nádej tu ale stále je. V roku 2016 vyprší medzinárodná dohoda o používaní letného a zimného času a tá sa bude musieť buď znova obnoviť, alebo sa môže pristúpiť k novej. "Vnímame snahy od občanov a rôznych mimovládnych organizácií, ktoré bojujú za zmenu, avšak zo strany členských štátov nevidíme vôľu k zmenu súčasného stavu," dodal Andrej Králik.

V noci zo soboty 26. októbra na nedeľu 27. októbra si ručičky hodiniek v noci o 03:00 vrátime na 02:00. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času až do roku 2016. Na letný čas najbližšie opäť prejdeme 30. marca 2014.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy