Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Fico chce v roku 2014 začať vyvlastňovať poisťovne
Zdielať na

Fico chce v roku 2014 začať vyvlastňovať poisťovne

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico v dnešnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska - Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy odmietol, že by Slovensko bolo bližšie k hrozbe arbitráže so zdravotnými poisťovňami. Dementoval tak správu, že Slovensko bude musieť zaplatiť 22 miliónov eur pre vlastníkov zdravotnej poisťovne Union a 3 milióny na právne trovy konania.

Fico: Peniaze sa majú vrátiť do zdravotníctva

Ako uviedol Fico, pravicová vláda vymyslela súkromné zdravotné poisťovne, ktorým ľudia musia zo zákona posielať platby zdravotného poistenia. "Ide o verejné peniaze, ktoré sa majú vrátiť naspäť do zdravotníctva. Súkromné zdravotné poisťovne si z týchto zdrojov brali koľko chceli pre svoje zisky. Pre nás to bolo neakceptovateľné," uviedol Fico v relácii Sobotné dialógy.

Podľa premiéra vybrali súkromné zdravotné poisťovne na ziskoch a prevádzkových nákladoch približne jednu miliardu z verejných zdrojov. "Nesúhlasíme, aby si brali zisky z verejných peňazí a pripravujeme sa na vyvlastnenie týchto zdravotných poisťovní," uviedol Fico, podľa ktorého je spor s poisťovňami iba v procese a ešte sa nerozhodol.

V roku 2014 chce vyvlastňovať poisťovne

Fico zároveň dodal, že nie je jediný dôvod, aby sme platili súkromným zdravotným poisťovniam. "Cena na vyvlastnenie bude niekoľkonásobne nižšia ako straty, ktoré vyplývajú zo ziskov súkromných zdravotných poisťovní," spresnil Fico, podľa ktorého by mal významný posun v procese nastať na prelome rokov 2013 a 2014. "Bol by som rád, keby sme v roku 2014 prijali prvé rozhodnutia k vyvlastneniu súkromných zdravotných poisťovní," uviedol Fico.

Rozhodnutie nemeckého súdu, že Slovensko bude musieť zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur nie je také dramatické a všetci okolo toho robia humbuk. Tvrdí to minister financií Peter Kažimír. Platiť vraj ešte nemusíme. Pozrite si reportáž Adama Zavřela. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy