Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hasiči radia: Takto si zachránite svoj život
Zdielať na

Hasiči radia: Takto si zachránite svoj život

BRATISLAVA / Hotely a penzióny sa pomaly pripravujú na začiatok zimnej sezóny. Rovnako sa však na to pripravujú aj hasiči. Tam, kde je v jednej budove väčší počet ľudí, je totiž aj väčší predpoklad, že sa niečo stane. Viete, ako reagovať, ak vo vašej hotelovej izbe vypukne požiar?

Vždy pripravený

Napriek tomu, že na dovolenkách myslíme väčšinou na oddych a zábavu, nemali by sme zabúdať ani na bezpečnosť. Aj taká maličkosť ako je umiestnenie núdzového východu v hoteli, môže byť v správnej chvíli na nezaplatenie.

Skrat na elektroinštalácii, odhodený ohorok z cigarety, či nepozornosť pri príprave jedla v apartmáne. V hoteli, či penzióne sa môže stať všeličo, mali by tu byť preto na takéto situácie pripravení. "V hoteli máme strategicky rozmiestnené hasiace prístroje, ktoré môžu všetci ubytovaní použiť v prípade malého požiaru, tak isto  ako aj pracovníci," hovorí zamestnankyňa hotela Petra Mlynčeková.

Hasiaci prístroj treba pred použitím dvakrát pretrepať, aby sa zmes vo vnútri zmiešala. Následne vytiahneme poistku  a môžeme hasiť," radí hasič Michal Chlebo.

Chráňte sa pred dymom

V prípade, že uhasenie požiaru je nad vaše sily, zbytočne nečakajte a rýchlo privolajte pomoc. Tam, kde nie sú hlásiče, kričte. Ak sa z miesta, kde horí nemôžete dostať a nedá sa rýchlo otvoriť okno, určite nepodceňujte dym. "Je potrebné navlhčiť nejakú utierku, dať si ju cez  ústa, aby sa uchránili dýchacie cesty. Horúci dym môže obariť pľúca," radí riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Liptovský Mikuláš Eva Krajčiová.

Hasiči sú profesionáli, ktorých sa pri zásahu oplatí poslúchať. Keď sa k vám dostanú, verte, že to najhoršie už máte za sebou. Záchranu zranených osôb pomocou výškovej techniky  pravidelne trénujú. Preverujú si tak svoje zručnosti, no zároveň sa oboznamujú s prostredím rôznych ubytovacích zariadení. "Požiarnici vedia rýchlejšie nájsť zdroje vody na hasenie a ten zásah je potom rýchlejší a efektívnejší," dodáva Eva Krajčiová.

Téme sa venuje reportérka Veronika Daubnerová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články